Cetatea Şoimoş din judeţul Arad a fost reconstruită digital FOTO

soimos 6

Cetatea Şoimoş din judeţul Arad a fost reconstruită cu ajutorul programelor digitale de modelare 3D, de către Radu Oltean, un artist ilustrator din București, specializat pe reconstituirea istorică,. Ilustrația finală a fost publicată în cartea ”Cetăți, castele și alte fortificații de pe teritoriul României”. Cartea se află în librării din iulie.

Astfel putem să vedem cetatea cum arăta ea în perioada ei de glorie. Reconstrucția digitală face parte dintr-un proiect mai amplu al lui Radu Oltean numit „Cetăți, castele și fortificații din România”. Acesta adune lucrările sale de reconstrucție într-o carte. „Încă din vara anului 2015 lucrez la o carte despre fortificațiile de-a lungul secolelor pe teritoriul României, începând cu Epoca Bronzului și până în veacul al 19-lea. O să închei cu forturile din jurul Bucureștilor. Textul va fi o istorie militară succintă dar interesantă. Ilustrația va fi foarte bogată. Am adunat toate ilustrațiile mele, mai vechi și mai noi, publicate sau nu, la care voi adăuga încă vreo 10 cetăți noi. La aceste reconstituiri o să adaug fotografii frumoase, aeriene, de epocă, gravuri și stampe de epocă, acuarele, planuri”, scrie Radu Oltean pe pagina lui de Facebook.

Cetatea Şoimoş din judeţul Arad fost construită către sfârşitul secolului al XIII-lea, de către o familie nobiliară. La începutul secolului al XIV-lea, respectiv după 1315, Şoimoş ajunge cetate regală. Donată în repetate rânduri către familiile nobiliare ale vremii, fortificaţia ajunge în anul 1446 în mâinile lui Ioan de Hunedoara, stăpânirea ei fiind oficializată abia în 1453, de către regele Ladislau al V-lea.

În vremea regelui Matia Corvin, cetatea a fost zălogită, trecând prin mai multe mâini, până a ajuns la fiul bastard al acestuia, Ioan Corvin. Prin el va ajunge în mâinile magnatului Gheorghe de Brandenburg. Pe lângă personalul obişnuit, în timp de pace, doar 12 oşteni păzeau cetatea, scrie într-un document din anii 1513-1514. În aceeaşi vreme, domeniul cetăţii cuprindea 95 de aşezări.

  În contextul actual, Direcţia de Sănătate Publică recomandă vaccinarea populaţiei

Ca şi alte cetăţi din zonă, fortificaţia Şoimoş a fost asediată şi cucerită de către armata de ţărani condusă de Gheorghe Doja, după ce garnizoana cetăţii s-a alăturat răsculaţilor. După înfrângerea răsculaţilor de sub zidurile Timişoarei, voievodul Ioan Szapolya a ocupat-o în folosul său direct. Câţiva ani mai târziu a devenit reşedinţă princiară pentru Ioan Sigismund Szapolya şi pentru mama sa, regina Isabela. A fost ocupată în 1552 de turci şi apoi eliberată de creştini în 1595. La început de secol al XVII-lea a devenit o bază militară otomană, până în anul 1688. Istoria Cetăţii Şoimoş se opreşte în 1788, când a fost părăsită şi demolată. Cetatea se află la aproximativ 35 de kilometri de Arad.

soimos 1 soimos 2 soimos 3 soimos 4 soimos 5

FOTO: Facebook Cetăți, castele și fortificații din România”. 

Categorie: arad
Tags: cetate soimos, digital, Radu Oltean, reconstruita, stiri arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici