Cinci ONG-uri vor să sprijine CJA în strategia de dezvoltare a turismului

marius 2

Reprezentanţii a cinci ONG-uri din Arad au anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, faptul că vor sprijini Consiliul Judeţean Arad, în strategia de dezvoltare a turismului.

​În acest sens,  Samuel Caba, în calitate de preşedinte a unor asociaţii şi ONG-uri reprezentând societatea civilă, a spus că a avut o discuție cu preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, în care au discutat despre strategia de turism în judeţul Arad.

Samuel Caba a expus câteva direcţii pe tema propusă spre dezbatere publică. „Subliniez faptul că după 26 ani de administraţie, mai puţin fructoasă în domeniul turismului, (judeţul Arad  este pe ultimul loc la turism în Regiunea Banat) s-a trecut la un prim pas pentru a dezvolta şi în Arad această ramură a economiei, care este turismul. Dacă pe anul 2016, spre exemplu, judeţul Braşov a înregistrat peste 1 milion de turişti, judeţul Arad se prezintă modest la acest capitol. Judeţul Arad are potenţial turistic care, din păcate, nu este pus în valoare. Avem Râul Mureş cu Parcul Natural „Lunca Mureşului” puţin exploatată turistic şi pentru că nu avem o atracţie turistică pe Mureş şi nici terestu nu există un parcurs de vizitat şi nici mijloace specifice (biciclete, autobuze deschise,etc.)

Nici Drumul Vinului nu este un reper de succes iar trenul electric ”Săgeata Verde” (care ar putea fi un brand al Aradului) zace în muzeul de la Ghioroc, un Ghioroc care pus în valoare prin lacurile sale ar putea deveni „Balatonul României”. Avem zeci de castele, conace şi cetăţi pe Valea Mureşului, unele într-o ruină totală şi pentru incompetenţa celor ce ar fi trebuit să depună proiecte pentru reabilitarea acestora şi înscrierea lor în circuite turistice.

  Doi arădeni au fost prinși la furat de cafea și whisky

Logica e clară: nu ai obiective turistice nu ai turişti. Iată, Deva şi-a reabilitat CETATEA iar numărul de turişti ce vizitează acest obiectiv a atins cifra de 240.000 turişti! Să nu mai vorbim de Castelul Corvinilor de la Hunedoara vizitat în 2016 de circa 400.000 turişti! Din păcate, în judeţul Arad, ne lăudăm doar cu Staţiunea Moneasa. S-a uitat de Lipova, cum nu punem în valoare nici Şiria cu cetatea de aici, cu tezaurul literaturii lui Ioan Slavici ( nu există reconstituită nici Casa Memorială a lui Slavici) după cum nici Cetatea Şiriei nu este „călcată” de prea mulţi turişti. Nu trebuie să fii expert ca să înţelegi că reabilitată „Cetatea Şoimoş” ar putea deveni „Branul Aradului”!

​Să nu mai vorbim de Municipiul Arad, municipiu în care s-a fabricat primul automobil din România (Autobuzul Marta) care nu este prezentat publicului nici sub formă de machetă. E de dorit ca Municipiul Arad să investească în obiective precum Muzeul Municipiului Arad sau dacă tot ne-am înscris (pentru a doua oară) în competiţia „Capitală Verde Europeană) poate ar fi cazul să înfiinţăm măcar o Grădină Botanică”.

De asemenea, Samuel Caba,  spune că în Arad ar fi necesară şi o Grădină Zoologică.

La conferinţa alături de Samuel Caba au fost prezenţi: Marius Neamu (Asociația Oamenilor de Afaceri Creștini), Nelu Igreţ (Asociația Dreptul la Cultura Muzică și Sport) şi Eugen Butar (Asociația Centrul Creştin Râul Trezirii).

marius 1

 

Categorie: arad
Tags: importante, ONG, Samuel Caba, stiri arad, strategie turism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici