Medicul arădean, Otilia Ţigănaş: Mușcătura de căpușă. Ce trebuie să știm?

capusa mare1

Medicul arădean, Otilia Ţigănaş, scrie pe blogul personal, despre muşcătura de căpușă.

Fiindcă vin căpușele. Și viin! Și viiin!

 

Și, pe măsură ce vin, va vui presa mai rău decât în fața invaziei extraterestre!

 

Atunci, toți telespectatorii, adică milioane de români, vor crede că au primele simptome ale bolii Lyme, fiindcă „îi furnică seara gambele”, „au brațele obosite după plivit”, sau „îi mâncă” spinarea.

 

Eu deja azi am examinat pe cineva cu cârcei, care și-a amintit că acu trei ani l-a mușcat căpușa. Auzind ieri la știri că ar putea fi de la căpușă… întreba ce părere am. Nu-i oare boala aia rea “de căpușe”?

 

Astfel că ies cu două informații pe subiect.

 

„Boala asta”, transmisă ȘI prin căpușă, este extrem de rară. Nu-i ceva gen “epidemie națională”, sau „blestem al parcurilor cu iarbă necosită”. Voi, cei care citiți acest text, întrebați-vă: câți cunoscuți sau rude sau colegi cu boala Lyme cunoașteți? Eu încă niciunul, iar raportul meu cu pacienții nu-i tocmai rar. Prin urmare, nu vă panicați! Întrebați-vă, tot acuma: câți cunoscuți cu accidente de mașină, aveți? De la evenimente rutiere mici, până la catastrofe. Hmmm?? Deci:

-șansa să faci boala Lyme este mult mai mică decât să te ucidă pe trecerea de pietoni un vitezoman. Fiindcă și asta se poate întâmpla, nu? Ieși din casă… și nu te mai întorci, în ciuda oricărei „profilaxii”.

 

-pe lângă căpușe, boli grave pot transmite și câinii, pisicile, țânțarii, liliecii, șoarecii, vacile, numai că nu-s mediatiați și nu fac știre cu rating. Cine ar sta azi să asculte la telejurnal teoria  prezervativului și a sifilisului? Pe astea le cam știm toți. Da` o căpușă… aia da știre!

  Un bărbat din Arad, în stare gravă după ce și-a prins piciorul la motocultor

 

-dintre căpușe, doar UNELE tipuri transmit boala, dar și asta NUMAI dacă-s infectate. Ele, căpușele. Dacă-s infectate. Așa că nu puneți egal între căpușă, spital și sicriu! Vorbim despre una dintre miliardele de boli infecțioase posibile.

 

-căpușa-i una, (biata de ea), iar boala Lyme= borelioza= “boala celor o mie de fețe”, e alta.

 

Totuși, dacă ne mușcă bestia, ce facem? Păi, înghițim în primele 72 de ore de la mușcătură 200 de miligrame de Doxiciclină. Adică 2 tablete românești a câte 100 de mg, luate împreună. Și gata. Atâta. PUNCT.

Local: scoatem bestia cu o pensetă și dăm cu mult spirt. Apoi ne ne calmăm și ne vedem senin de viață. Nu alertăm nici SMURD-ul, nici nu aglomerăm urgențele spitalelor, nici nu sunăm la medicul de familie noaptea la trei, cum că ne-au amorțit buzele. Nu-i de la căpușă! Au amorțit, fiindcă ai beut opt cafele și ai tras un pachet de țigări în ultimele patru ore!! Relax.

 

Să faci boala aia nasoală, este improbabil.  Dar dacă înghiți două Doxicicline, până și improbabilul îl anulezi!

 

  1. Cele 200 de mg de Doxiciclină într-o singură priză nu le-am inventat eu și nici nu le-am adunat din comunicate de presă. Ci din ghidul de boli infecțioase.

 

Îi spuneam deunăzi unui cititor pe FB că eu nu mă informez din presă, eu SUNT presa.

 

Am râs virtual ambii, apoi.

Categorie: arad
Tags: capusa, muscatura, otilia, stiir arad, tiganas

15 comentarii. Leave new

  • Din păcate eu care am citit știrea pot sa va relatez în cunoștință de cauza despre boala Lume alias borelioza pentru ca am pe cineva apropiat care a trecut prin asta. Si anume primăvara trecuta în urma unei mușcături de capusa, mai exact după aproximativ 6 săptămâni de la contactul cu aceasta în jurul locului unde a fost muscat a apărut un cerc bine conturat de culoare rosu intens care sa mărit pe măsură ce a trecut timpul atunci am crezut ca e doar o reacție alergica trecatoare dar după un timp au început sa apară palpitații și dureri articilulare din ce în ce mai accentuate atunci fiind luata hotărârea de a face testul lyme care a evidențiat boala. Schema de tratament sa făcut într-adevăr cu doxicilina timp de aproape 6 luni apoi sau făcut succesiv mai multe repetări ale analizelor pentru lyme menționez ca după cele 6 luni sa mers în Ungaria și sa continuat un tratament naturist mai puțin invaziv pentru ca boala dădea semne ca se retrage dar nici în ziua de astăzi testele nu arata ca aceasta a dispărutcu toate ca a trecut mai bine de un an. În rest celelalte complicații nu se cunosc pentru ca se așteaptă ca rezultatele sa fie negative acum fiind încă neconcludente cu referire la lyme. Asa ca nu cred stimata d-na doctor ca doar doua pastile de doxicilina pot rezolva problema acestui virus extrem de invaziv odată contactat mai documentativa înainte de a vorbi

    Răspunde
    • Vezi ca virus nu este tot una cu bacterie. Doxiciclina este antibiotic, folosit in combaterea BACTERIILOR, nu a virusurilor. Ca o impresie, lipsa cratimei in textul tau dovedeste cat de “documentat” esti tu in general, tu care iti permiti sa trimiti un medic, pana la urma, sa se documenteze in legatura cu o afectiune. B. Lyme de aia are denumirea populara “boala celor 1000 de fete”, deoarece simptomatologia sa este foarte diversa iar contracararea ei este foarte dificila. Ce a scris dna Doctor este perfect adevarat. Mai multe aici: http://www.cdc.gov/lyme/index.html

      Răspunde
  • A și din păcate cred ca ești o presa neinformata corespunzător (ca sa nu zic altceva) și dacă ai fi atunci doamne ne ferește

    Răspunde
  • La un moment dat fiul meu a avut un eritem care parea dat de o muscatura de paianjen la scut timp dupa ce am fost la tara. Nu ne-am impacientat, dar dupa vreo 2 saptamani a aparut eritemul specific, inelar, cefalee, dureri articulare… Fara sa gasim pe piele vreo capusa vizibila! (ceea ce a intarziat practic inceperea tratamentului).

    In afara de copilul meu mai cunosc 4 persoane cu Lyme. Si nu sunt pacienti, ci prieteni de familie. Nu e o boala foarte rara, doar mult subdiagnosticata pentru ca manifestarile sunt foarte nespecifice si testarea pentru Lyme nu se face de rutina.

    E adevarat, nu toate capusele transmit boala. DAR toti oamenii care au fost muscati de capusa trebuie sa cunoasca simptomele si sa urmareasca aparitia lor. Chiar daca analizele sunt relativ scumpe, mi se pare preferabil sa facem o testare inutila pentru borelioza decat sa lasam boala netratata.

    Studiile mai noi pe un numar mare de pacienti pun serios la indoiala eficienta acelei unice doze de antibiotic. Asa ca trebuie sa fim atenti, sunt multe capuse si nici sprayurile anti insecte nici hainele cu maneca lunga nu au o eficienta de 100%.

    Răspunde
  • Sunt de acord cu postarea, dar o cunostiinta draga mie a murit in Aprilie 2015 de la Lyme disease dupa muscatura de capusa. Foarte, foarte trist. 🙁

    Răspunde
  • La un moment dat, dupa ce am fost la tara, fiul meu a avut un eritem care parea muscatura de paianjen, Nu se vedea nici o capusa. Dupa 2 saptamani a aparut eritemul specific, inelar, cefalee, sbfebra, dureri articulare…

    In afara copilului meu mai cunosc 4 persoane cu Lyme. E adevarat, nu orice capusa va transmite boala, dar cred ca fiecare persoana care a fost muscata de capusa ar trebui sa cunoasca simptomele si sa isi faca teste daca ele apar. Evident, oamenii exagereaza in privinta asta ca si in multe altele, dar boala nu e deloc rara. E doar subdiagnosticata. Citeam undeva ca in Ungaria e endemica. Studiile mai noi pun foarte serios sub semnul intrebarii eficienta acelei unice doze de antibiotic, iar recomandarile mai recente sunt de minim 6 saptamani de antibioterapie cu repetarea analizelor la 4 – 6 saptamani de la terminarea tratmentului.

    Răspunde
  • Buna ziua.

    Apreciind orice modalitate de informare despre boala asta nenorocita, totusi observ ca prezentati cateva reflexii personale ca si “fapte”, ceea ce nu este deloc in regula pentru multi care din pacate iau “de bune” articolele online. In opinia dvs, lumea ar trebui sa fie linistita pentru ca dintre toate speciile de capuse, doar UNELE sunt pot fi purtatoare. Asa este, aceste “UNELE” reprezinta exemplarele din specia Ixodes, CEA MAI RASPANDITA specie de capuse pe teritoriul tarii noastre si in general in Europa.

    La fel, spuneti ca doar un mic procent dintre aceste Ixodes sunt infestate. “Mic” este din nou un termen relativ. Procentajul real este undeva intre 10 si 15 la suta. As zice ca TVAul de 10% este intr-adevar un TVA mic, dar ca si risc de imbolnavire cu Lyme si nu numai (sunt si riscuri de encefalita, stafilococ auriu samd), brusc 10% nu mi se mai pare un procent atat de mic.

    Eficacitatea Doxiciclinei in primele 72 de ore nu este de 100%. Din pacate de foarte multe ori aceasta doza de soc s-a dovedit a fi ineficienta. Un aspect important pe care ati omis sa il spuneti: mai important decat doza de soc de Doxiciclina este depistarea si scoaterea capusei in primele 24 de ore. Daca capusa este scoasa cum trebuie la mai putin de 24 de ore de cand s-a atasat, sansele de infectare sunt minime, chiar daca capusa este purtatoarea borelliozei. Deci dupa fiecare iesire in natura, seara la dus … verificare de capuse. Ca si prevenire, in farmacii exista spray-uri impotriva capuselor. Pantalonii lungi si evitarea “tolanirii” in iarba mare sunt iarasi metode bune de asigurare.

    In final as recomanda cititorilor sa nu ia “de bune” informatiile pe care le citesc pe net, in special cele legate de sanatate, asta include si prezentul meu comentariu. Daca doriti sa fiti informat, mergeti la un medic de boli infectioase de incredere si cu experienta. Intr-adevar, asa cum prezinta acest articol, sansele infectarii cu Lyme nu sunt de speriat, dar, cred eu, nici de ignorat. Personal, as cataloga articolul dvs mai degraba a dezinformare decat a informare. E posibil sa gresesc bineinteles, este doar o opinie personala,

    Răspunde
  • De acord, isteria cu capusele exista.(Dar e atat de simplu,luam 2 pastile de doxicilina etc,). Bun. Ce facem noi astia care avem diagnosticata deja infectia cu Borelia. De noi cine se ocupa ? Spitalul de boli infectioase sau mai pompos Centru de tratament pentru boala Lyme. Spital care nu are alocati bani pentru analize decat in primele zile ale lunii si unde esti intampinat fara a ti se spune direct cu un ” ce mai vrea si ala, ca noi avem cazuri grave de oameni cu neuroborelioza nu de-astia care inca sunt pe picioare.”. DRAGILOR, AR FI BINE SA VA ISTERIZATI PANA NU AJUNGETI CU DIAGNOSTIC CERT PE LA USILE DIN SPITALE .Apoi va isterizati degeaba si marea ” aplecare” a medicinei romanesti catre suferinta pacientului o sa va inconjoare ( adica fix pix, cum ti-o fi norocul, o duci cate zile ii avea ).

    Răspunde
    • Am boala Lyme
      mai 27, 2016 9:32 pm

      Aferim! 🙂 Boala NU este asa de rara cat este subdiagnosticata, iar tratamentul ei SUBFINANTAT CRONIC!

      Răspunde
  • Extraterestra
    mai 28, 2016 2:11 am

    Doctorita draga, esti o dobitoaca!!!! Si foarte bine faci ca nu te isterizezi cand te tavalesti tu cu tot neamu’ tau de inteligenti prin iarba necosita a parcurilor din toate tarile cu clima temperata (ca sa nu ne limitam doar la tara care a dat asa o somitate ca tine)! In felul asta sper sa simti pe propia piele furnicaturile gambelor, amortelile degetelor si eventual si carceii care sunt sigura ca nu te vor nelinistii, ca doar nu esti extraterestra! Si chiar te rog sa iei doar 21 de zile de doxiciclina pentru ca sigur o sa iti treaca!!! Asa sa iti tratezi si copiii si pe toti cei dragi tie; si cand simptomatologia se va agrava, nu te alarma…e de la plivit!
    Oricum eu nu stiu mare lucru despre voi pamantenii….pe planeta mea, sutele de extraterestrii cu care relationez asteapta cu interes sa iti studieze reactiile!

    Răspunde
    • Extraterestro draga, daca pe planeta ta orice discutie incepe cu o insulta grosolana, nici nu imi este de mirare ca esti inspaimantata de tot ce misca, chiar si de musculita de otet. Nu ai nevoie de nicio miscatoare ca sa ti se intample ce e mai rau, natura ta atrage fara indoiala tot felul de nenorociri, oricat te-ai pazi !!!

      Răspunde
  • Daca tu esti PRESA!!!! Esti ca PRESA!!! Vorbesti in necunostinta de cauza… doar pe SURSE!!! Nu imi doresc sa treci prin etapele bolii!! Sunt groaznice si au urmari chiar dupa tratament. Boala exista, din pacate!

    Răspunde
  • Chiar astept un raspuns de la atotstiutoarea” medic”?!?!?

    Răspunde
  • Neam de maimuta ce esti, tu esti purtatoare a prostiei cronice nu esti infectata cacapusa , mai proasta satului o intrebare pentru tine: cand consulti pacientii ai unghii mari si facute cu oja ??? Pai proastoooo nu ai invatat ca se poarta mici neojate cabsunt focar de infectie daca le ai mari?? Uite de aia tu crapi daca vii sa practici in occident! In rest…proastooo minim 10 zile tratament de 3 ori pe zi cate 1 gr de Augmentin -nu generic si nu 1 gram pe zi cum prescrieti voi in tara – si apropo…nu trebe sa te rogi la dzeu ca scapa pacientul tuto!!!!

    Răspunde
  • Doamna doctor, din pacate noi nu prea ne descurcam sa diagnosticam borelioza sau alte boli transmise prin capuse (micoplasmoza, hemobartoneloza, virus Coxakie,etc.), ce sa mai spunem de cum trebuie extrasa corect o capusa… De ce nu sunt inregistrati si in fisele medicale personale pacientii diagnosticati cu borelioza (cronica….de cea acuta scapam rapid prin gresirea sau lipsa diagnosticului :)) )? Mai nou, OMS nici nu recunoaste ca ar exista o faza cronica a acestei boli…tocmai, nimeni nu doreste sa deconteze tratamente costisitoare financiar pe o durata lunga de timp…. in ce ghid sau tratat de infectioase ati gasit doza unica de 200mg doxiciclina (indiferent daca pacientul are 45 sau 145kg) si pragul de 72h???? eficienta ar putea fi eventual o doza de 7-10mg/kg in primele 24h post-intepatura…si ideal de minociclina (care din pacate nu e inregistrata in Romania)… avem noroc ca exista in tara un medic veterinar care si-a dedicat probabil foarte multe resurse pentru a ajuta oamenii care se confrunta cu astfel de probleme…caci in rest nu ne prea poate ajuta nimeni pe aici, decat bunul D-zeu…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici