PSD şi-a asigurat victoria în alegerile din 2016 – opinie

Creative Wallpaper Sign Of Victory 053940 Custom

După învestirea guvernului Dacian Cioloş, este timpul să punem lucrurile în perspectivă. Tehnocraţia, chiar dacă a fost aleasă ca soluţie de criză politică, nu va avea timp să se transforme într-o tradiţie, pentru că starea de criză nu poate fi permanentă. Aşa că întrebarea firească în contextul dat este: cine va guverna după alegerile din 2016?

Pare o analiză prematură dar actualul context politic sugerează că PSD are toate şansele de a guverna. Din mai multe motive. În primul rând pentru că Liviu Dragnea a venit în fruntea partidului gata să facă schimbări de substanţă. O nouă abordare asupra ideologiei, o nouă formă de management a cadrelor, un nou contract social cu oamenii.

Decizia PSD de a ieşi de la guvernare şi de a nu periclita stabilitatea României, într-un moment de criză politică, demonstrează că Liviu Dragnea nu a glumit. PSD a acţionat corect strategic.

Scenariul care spune că social-democraţii vor câştiga alegerile este completat de un peisaj total dezolant în partea dreaptă a politicii. PNL se luptă să continue să existe, fiind constant supus unor imense presiuni din interior (să nu uităm că aripa PDL şi aripa PNL a partidului se luptă pentru supremaţie). Acesta este şi motivul pentru care Klaus Iohannis nu a numit un premier liberal, deşi şi-ar fi dorit. Pentru că o astfel de numire ar fi scos la suprafaţă toată lupta care se dă în PNL pentru putere. Anul viitor, PNL se va autosabota la alegeri din cauza acestei „personalităţi multiple” şi va rata şansele de a obţine o victorie.

Contextul politic de dreapta este încă mai complicat de faptul că de acelaşi electorat trag forţe din sensuri diferite, ceea ce anulează şansele oricărui jucător de a obţine marele câştig. Traian Băsescu se scaldă în populism naţionalist şi alimentează nişte teme politice de care oamenii nu simt nevoia. Acţiunile sale de atac la adresa PSD nu fac decât să trezească „anti-băsismul” adormit odată cu alegerea lui Iohannis. Fostul preşedinte, de fapt, indirect, face campanie PSD-ului în loc să-l ducă în derizoriu. ALDE îl are în spate pe Călin Popescu Tăriceanu. Guraliv ca de obicei, Tăriceanu vrea să pară apărătorul constituţionalismului şi fură astfel voturi de la liberali. Monica Macovei este o prezenţă din ce în ce mai discretă iar un partid fără o reprezentare serioasă în teritoriu nu poate face faţă unui scrutin naţional. Ne-a demonstrat chiar domnia sa în alegerile prezidenţiale. Facebook-ul face bine „băieţilor mari” din politică. Pentru Macovei a fost şi va rămâne doar un balon de aer cald.

  Când vom avea pasaje? Peste ani şi ani

Electoratul de stânga rămâne PSD-ului. Geoană a vrut să construiască un proiect de stânga dar are o mână de parlamentari şi pare a avea dificultăţi în a-şi exprima ideile. Unde mai punem că a fost şi preşedinte de partid mare de stânga şi am văzut ce bine i-a făcut. Iar UNPR este o amintire.

PSD are aşadar oportunitatea de a câştiga alegerile şi de a reasuma guvernarea. Pentru ca acest lucru să se întâmple, PSD nu are de depus eforturi prea mari. Trebuie să rămână unit şi să continue procesul de modernizare demarat de Liviu Dragnea. Singurul risc major în acest context este Victor Ponta care vrea să o facă pe „dizidentul”. Dar PSD, între a urma un Ponta care a fugit mereu din faţa pericolului şi un Liviu Dragnea care poate organiza partidul la alegeri ca nimeni altul, va alege Liviu Dragnea.

 

Sursa: www.stiripesurse.ro / Foto: www.zastavki.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici