ȘAH-MAT CULTURAL la GHE. FALCĂ

15754d05 8e95 4898 9dd7 41337f478eb2 falca2

Am scris în septembrie un articol al cărui titlu suna așa: Minculescu fără Iris și Aradul fără Falcă. L-am scris știind exact ce se întâmplă în „cultura” arădeană și mai ales cunoscând foarte bine „somitățile” care o păstoresc. Unul din fragmentele acelui articol suna astfel:

Aradul cultural vrea să cheltuiască, după spusele primarului Falcă, nici mai mult, nici mai puțin decât 50 de milioane de euro în următorii ani, aproape la fel de mult ca Timișoara și Cluj la un loc. Clujul caută soluții de ceva vreme pentru a găsi finanțarea celor 35 de milioane de euro, în timp ce la Timișoara a început scandalul pentru cele 20 de milioane de euro anunțate de primarul Robu; bănățenii crezând de cuviință să cheltuiască banii pe alte proiecte, mai viabile.”

Ieri, 11 decembrie 2015, însă, aventura culturală Arad Capitală Culturală Europeană s-a încheiat brusc atât pentru noi cât și pentru inginerul primar odată cu respingerea categorică a unui proiect halucinant nerealizabil și neprofesionist. Evident că domnul Ghe. Falcă se va disculpa ca de obicei. Nu imediat, însă ulterior se va distanța de proiectul lui de suflet, prezentându-ne eventual vinovații: comisia și membrii asociației care s-au ocupat de proiect. Nu în ultimul rând, va arata cu degetul către presa neloială și înspre acei cetățeni ai Aradului care nu i-au acordat suficientă credibilitate și susținere.

Nu mă încântă deloc faptul că am avut dreptate, știam însă, spre deosebire de inginerul primar ce înseamnă un astfel de proiect. Mă deranjează totuși că a trecut testul exigent al comisiei de la București un oras mai mic ca Aradul dar mai bine pregătit și mai motivat.
Felicitări Baia Mare! Rușine Ghe. Falcă!

Citez din același articol: „Analizând cu mai multă atenție ambițiile primarului Falcă de a deveni șeful culturalismului european în 2021, observăm, din păcate, că acesta este capitolul la care a clacat de cele mai multe ori în toți cei 11 ani de la păstorirea urbei. Amintesc aici scandalul cu cetățeanul Văcean, prin a cărui susținere necondiționată și furibundă până la un moment dat a aceluiași Falcă, a reușit în câțiva ani să distrugă un colectiv la Filarmonica din Arad, care chiar performa la nivel european. Concursul cu Timișoara și Clujul este un alt capitol pierdut din start, asta dacă luăm în calcul evenimentele prezente și susținute de către cele două orașe de-a lungul anilor net superioare vieții noastre culturale.”

Este evident de ce a intrat în finală Bucureștiul, este destul de elocvent de ce Clujul și Timișoara au fost preferate Aradului, însă mă simt obligat să-i explic primarului inginer de ce ne-a surclasat categoric Baia Mare. Un oraș cu doar 124 de mii de locuitori, situat într-o zonă geografică mult inferioară Aradului și având ca principală sursă de existență mineritul, ne depășește fără drept de apel doar datorită interesului manifestat de către administrație pentru cultură, oraș și cetățean. Și fără a-și propune să achiziționeze șapte clădiri cu 13 milioane de euro în cadrul acestui proiect, unul din punctele care ne-au descalificat în fața celorlalți competitori.

Cătălin Cherecheș, primarul orașului Baia Mare: „Am adus alături de mine oameni de prestigiu, oameni inimoși, oameni care au făcut din Baia Mare casa lor. Am adus și băimăreni și am adus și oameni din afara orașului nostru, dar am adus în primul rând profesioniști care să ofere și României și Europei și lumii un oraș care să găzduiască în 2021 Capitala Europeană a Culturii la cele mai înalte standarde.”

Profesioniști, domnule Ghe. Falcă, oameni din afara orașului (Andreea Ciortea – Sibiu – persoana care a facut parte din staff-ul celor de la Sibiu – care au organizat o capitală culturală europeană), o echipă cu adevărat profesionistă, nu o „echipa” de„ aplecați” ai regimului dumneavoastră, incapabili și în cel mai bun caz, neînțeleși.

  Noi dezvaluiri! Cum s-a imbogatit primarul Gheorghe Falca din certificate de urbanism. O situatie clasica de conflict de interese

„Hegemonia instalată de primarul Falcă asupra a tot ceea ce înseamnă eveniment sau spectacol, nu a făcut altceva decât să ducă la o competiție neloială a cărei rezultate se văd acum. Ștrandul, care altădată atrăgea zeci de mii de oameni la spectacole, acum, după 11 ani, la un eveniment de Zilele Aradului, gratis, nu vin mai mult de două – trei mii. Ca și comparație, în vara anului 2002, numărul celor prezenți la Festivalul Berii se ridica la 30.000 de oameni pe zi in condițiile în care, Atenție!, festivalul era privat iar la intrare se plătea bilet la un preț care nu era la îndemâna oricui.” „Că s-a pierdut startul?! Asta e clar! Deoarece la momentul 2000 nici Clujul și nici Timișoara nu visau să aibă așa evenimente, iar dacă se continua la fel, probabil că acum, în 2015, nu ajungeam să avem la concertul Iris doar câteva sute de oameni și să privim din postura outsideri un concurs pe care, în alte circumstanțe, aveam tot dreptul să-l revendicăm.”

Că domnul Ghe. Falcă nu înțelege nimic din cultură nu e o noutate pentru arădeni. Că a distrus trei stadioane înlocuindu-le cu rafturi pline de nimicuri și conserve denotă doar faptul că are lacune serioase și în privința sportului. Să combini însa sportul și cultura într-o frază ca cea de mai jos mă face să am mari îndoieli în privința capacității dânsului de a mai conduce acest oraș. Ce ne declara Ghe. Falcă în cadrul lansării proiectului Arad, Capitală Culturală Europeană:

„Noi am ştiut de la început că Aradul este frumos şi curajos. Noi am ştiut că fiecare am contribuit la acest oraş, iar acum, aşa cum suntem împreună putem spune că suntem mai puternici şi ne-am ales o direcţie clară. Să ştiţi că nu este vorba doar de cultură. Cultura produce economie şi economia sprijină cultura, la fel cultura sprijină sportul şi sportul este o cultură şi tot ce înseamnă relaţia cu spiritualul este benefic sufletului. Asta înseamnă Aradul şi spiritul. Noi ne-am făcut candidatura pe faptul că dăruim, dăruim ţării şi dăruim Europei”.- FALCĂ GHEORGHE discurs prezentare proiect. (sursa Aradon)

Nu te-am votat niciodată, domnule primar, dar au fost curajoși care au făcut-o. Am contribuit însă alături de alții spiritual și cultural la acest oraș și sunt mândru de acest lucru, dar să știți de la mine, domnule inginer: „CULTURA NU PRODUCE NICIODATĂ ECONOMIE ȘI NICI NU SPRIJINĂ SPORTUL”. Ca să existe, cultura și sportul trebuie sprijinite de ministere și de către administrațiile locale cu bani, domnule Ghe. Falcă. Nu cu o înșiruire de cuvinte fără sens strigate în cadrul unor discursuri „monumentale”, cu stadioane demolate și însoțită de o lipsă crasă de interes față de social și spiritual.

Am spus în septembrie că Timișoara și Clujul se vor califica, iar că Bucureștiul se va duce în finală. A fost un pariu câștigat din păcate de mine în detrimentul orașului meu. Următorul pariu îl voi face direct cu Ghe. Falcă fiind convins ca îl voi câștiga și pe acesta. De data asta în favoarea orașului și a cetățenilor lui.

ȘAH: Sylvia Amann, Cristinaa Farinha, Ulrich Fuchs, Steve Green, Valentina Iancu, Jordi Pardo, Anton Rombouts, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen, Raluca Velisar, Agnieska Wlazel, Suzana Zlic Fiser.

…despre MAT vorbim în iunie 2016.

Călin Costea
Membru fondator al partidului local arădean „MÂNDRI CĂ SUNTEM ARĂDENI”

 

Click aici pentru a citi articolul original „Minculescu fără Iris și Aradul fără Falcă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici