Acesta se va forma prin fuziunea a două unități de învățământ preuniversitar: un liceu și o școală gimnazială.
Dacă până acum au fost doar supoziții și discuții, de marți a devenit aproape o certitudine. Consiliul de Administrație al IȘJ Arad a aprobat comasarea prin fuziune a Școlii Gimnaziale Nr.5 cu Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu” din Arad. Urmează ca acest proiect avizat de IȘJ să primească și votul consilierilor locali pentru ca de anul școlar următor în Arad să apară în urma acestei fuziuni un Liceu Național de Informatică. „Un pas înainte pentru Școala Gimnazială Nr.5 din Arad care anul acesta sărbătorește 50 de ani de existență”, declară directorul școlii gimnaziale, Maria Pașcalău. Un pas aștepat de multă vreme și care poate însemna un pas înainte și pentru școala arădeană. „M-am săturat să privesc spre Oradea sau spre Timișoara. Am crezut întotdeauna că și la Arad se poate face așa ceva. Mă bucur că atât primăria, prin edilul local Gheorghe Falcă, cât și Inspectoratul Școlar Județean, prin inspectorul general Claudius Mladin, ne-au susținut în acest demers și cu siguranță ne vor sprijini și de aici înainte”, susține directorul Pașcalău.
Ce se întâmplă cu cei de la „Iuliu Maniu”
Comasarea aduce câteva schimbări, în special pentru cei de la liceul tehnologic. Elevii, cei din clasele tehnologice, vor fi transferați, se pare, la Liceul Tehnologic „Caius Iacob”, unde sunt aceleași specializări, iar cei din clasele teoretice vor rămâne în viitorul liceu de informatică. Din informațiile pe care le avem în acest moment, vor fi trei clase de a IX-a cu profil informatică, care vor fi și prima generație formată în noul Liceu Național de Informatică. În ceea ce privește resursa umană, va fi păstrată cea din cele două școli, cu respectarea numărului de norme legal stabilit iar conducerea noului liceu va fi, cel mai probabil, asigurată de către prof. Maria Pașcalău.
Buget de investiții
Până la începerea noului an școlar vor fi continuate investițiile în clădirea liceului pentru ca cele trei clase de informatică să fie la standardul claselor de gimnaziu de la Gimnazială Nr.5, precum și al celor amenajate în urmă cu un an în clădirea liceului și în care învață deja elevii din școala primară.
Această comasare este a doua realizată în învățământul arădean, prima fiind cea dintre Liceul teoretic „Vasile Goldiș” și Școala Gimnazială „Ioan Slavici”, din care a rezultat Colegiul Național „Vasile Goldiș”. În ceea ce privește noul Liceu Național de Informatică, acesta se va contura în jurul brandului Școlii Gimnaziale Nr.5 și există șanse să devină un concurent serios în următorii ani pentru Colegiul Național „Moise Nicoară”.
Ce se întâmplă cu actualii elevi de la Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu”?
Inspectoratul Școlar Județean Arad a venit cu precizări legate de efectele acestei comasări pentru elevii liceului tehnologic. „Nu se pune problema transferului elevilor, nici măcar pentru cei de la profilul tehnologic. Chiar dacă la un moment dat, în timpul discuțiilor, s-a luat în calcul această variantă, decizia finală a fost cea de păstrarea a actualelor clase în cadrul noului liceu, până la finalizarea studiilor. Ceea ce trebuie precizat este faptul că specializările din profilul tehnologic, care până acum erau la „Iuliu Maniu”, se vor regăsi în oferta școlară a anului viitor a Liceului „Caius Iacob”. Noul Liceu Național de Informatică propune 3 clase de a IX-a cu profilul informatică pentru anul școlar 2016-2017”, a precizat pentru Jurnal arădean și www.aradon.ro, Claudius Mladin, inspector școlar general.
Sursa: www.aradon.ro