Decalajul în ceea ce privește nivelul salariilor în Statele Unite afectează starea de sănătate a femeilor, susține un nou studiu care arată că angajatele cu venituri mai mici decât colegii lor de sex masculin sunt mai predispuse să sufere de depresie și anxietate, informează Reuters.
Femeile care câștigă mai puțin decât bărbații riscă de patru ori mai mult să dezvolte o tulburare de anxietate și prezintă un risc de 2,5 ori mai mare de a fi diagnosticate cu depresie, spun cercetători de la Universitatea Columbia din New York, care au comparat femei și bărbați cu experiențe educaționale și de muncă similare.
În cazul în care venitul femeilor a fost egal sau mai mare decât cel al bărbaților, probabilitatea ca ele să sufere de depresie a fost de niveluri similare, în timp ce riscul de tulburare de anxietate a scăzut semnificativ, a constatat studiul publicat în revista Social Science & Medicine.
“Rezultatele noastre arată că anumite disparități de gen în depresie și anxietate se pot datora efectelor unor inegalități structurale de gen la locul de muncă și dincolo de acest cadru”, a declarat Jonathan Platt, autorul principal al studiului, într-un comunicat.
Femeile din Statele Unite ale Americii care lucrează full-time sunt plătite pe tot parcursul anului cu 79 de cenți, față de un dolar în cazul bărbaților, conform datelor Biroului american de statistică.
Cercetătorii au analizat datele provenite de la peste 22.000 de angajați adulți din Statele Unite cu vârsta între 30 și 65 de ani. Constatările ilustrează nevoia unei legislații care să abordeze decalajul salarial persistent din Statele Unite, a declarat co-autorul studiului Katherine Keyes, profesor asistent la Mailman School of Public Health din Columbia.
“Descoperirile noastre sugerează că politicile trebuie să meargă dincolo de interzicerea discriminării de gen directe, cum este hărțuirea sexuală”, a spus aceasta.
Astfel de politici ar putea include concediu plătit pentru creșterea copilului, prețuri accesibile pentru îngrijirea copiilor și programe de lucru flexibile, a exemplificat cercetătoarea.
“Ceea ce SUA au într-adevăr nevoie este o nouă lege care să ceară angajatorilor să compare conținutul muncii depuse de bărbați și femei și să dezvolte o scară de salarizare echitabilă”, a declarat Heidi Hartmann, directoarea Institutului de cercetări Women’s Policy Research din Washington.
Sursa: www.agerpres.ro