Când vorbim despre tumori, ne gândim imediat la un cancer. Corpul însă poate dezvolta tumori care nu au nicio legătură cu cancerul. Sunt aşa-numitele tumori benigne, care pot creşte în dimensiuni, dar nu duc la dezvoltarea de metastaze. Să vedem care sunt cele mai frecvente tumori benigne.
Tumori benigne în cavitatea bucală
Numeroase tumori benigne se pot dezvolta în cavitatea bucală sau în proximitate, la nivelul faringelui ori pe buze, potrivit doctissimo.com. Acestea se clasifică în funcţie de ţesut şi de celulele afectate, astfel: papiloame pentru celulele epiteliale, adenoame la nivelul glandelor salivare.
Tumori benigne la stomac
Polipii, care sunt mici formaţiuni rotunde, se pot dezvolta pe peretele stomacului. Există mai multe tipuri: polipi hiperplazici, polipi ale glandelor gastrice. În general, polipii trebuie scoşi prin operaţie, dar totul depinde de numărul lor, dimensiunea şi tipul acestora.
Tumori benigne la plămân
Acestea sunt foarte rare, fiindcă de obicei o formaţiune detectată la nivel pulmonar semnalează prezenţa unui cancer, dar există totuşi şi tumori benigne la plămân. Este vorba despre adenomul pulmonar sau de un papilom, în funcţie de celulele din care se formează tumora.
Tumori benigne ale oaselor
Osteocondromul este tumora osoasă cea mai cunoscută. Este benignă şi se dezvoltă pe cartilaje sau din celule care se dezvoltă anormal în celule osoase sub forma unei excrescenţe. Apare în general la copii şi adolescenţi. O altă tumoră benignă osoasă este osteomul osteoid.
Tumori benigne ale pielii
Cea mai cunoscută şi, fără îndoială, cea mai frecventă este aluniţa sau nevul pigmentar. Unele aluniţe trebuie supravegheate, pentru că pot evolua într-un cancer de piele. Chisturile epidermice sau dermatofibroamele sunt mici tumori benigne care se dezvoltă la suprafaţa pielii sau mai în profunzime.
Tumori benigne la sân
Descoperirea unui nodul la sân este întotdeauna îngrijorătoare. Cu toate acestea, majoritatea nodulilor la sân sunt tumori benigne: adenofibroame, lipoame, papiloame, chisturi hormonale.
Tumori benigne ale aparatului genital feminin
Tumorile benigne specifice femeilor sunt frecvente: fibroamele uterine sau chisturile ovariene sunt prezente la peste jumătate din populaţia feminină.
Tumori benigne ale aparatului genital masculin
La bărbat, papilomavirusul uman sau HPV poate cauza mici formaţiuni numite veruci sau papiloame. Alte tumori benigne care se pot dezvolta la nivelul organelor genitale masculine sunt chisturile epididimale şi condiloamele. Prostata poate fi de asemenea locul unde se pot dezvolta adenoame.
Tumori benigne la rinichi sau la vezică
La nivelul rinichilor, se pot regăsi trei tipuri de tumori benigne: adenomul renal, oncocitomul şi angiomiolipomul (dezvoltat din celule ale vaselor, muşchilor sau ţesutului gras). În vezică pot apărea polipi benigni.
Tumori benigne ale sistemului nervos
Principalele tumori benigne la nivelul creierului sunt meningioamele (dezvoltate din meninge, membrana care înconjoară creierul şi măduva spinării). Dar şi tumorile numite glioame sunt benigne, însă acestea sunt la fel de ameninţătoare de viaţă precum cele canceroase, fiindcă se dezvoltă atât de rapid încât invadează creierul şi devin inoperabile. La nivelul măduvei spinării se pot dezvolta chisturi benigne.
Tumori benigne ale tiroidei
Nodulii sunt mici formaţiuni care apar în mijlocul tiroidei. Majoritatea sunt benigni, iar riscul de a deveni canceroşi rămâne minim. Totuşi, nodulii tiroidieni trebuie monitorizaţi de medic, pentru că pot modifica funcţia tiroidei. De aceea, uneori este necesară operaţia de scoatere a nodulilor tiroidieni.
Tumori benigne la ficat
Formaţiunile benigne la ficat sunt relativ rare comparativ cu tumorile maligne, dar ele există. Poate fi vorba despre un hemangiom hepatic (se dezvoltă din vasele de sânge ale ficatului), un adenom solitar, un hamartom sau o hiperplazie nodulară focală. Adesea, în astfel de cazuri, este necesară operaţia.
Sursa: adevarul.ro