Eforturile de prevenire a terorismului nuclear sunt pe cale să se încetinească, au avertizat joi la Washington mai mulți experți, cu câteva luni înaintea unui summit internațional consacrat securității nucleare care ar urma să aibă loc în capitala americană, amintește AFP.
Din 2014, ‘niciun progres nu a fost făcut’ în mai multe domenii-cheie pentru protecția stocurilor mondiale de uraniu îmbogățit și de plutoniu, materie primă pentru bombe nucleare, și-au exprimat regretul experți ai Inițiativei împotriva Amenințării Nucleare (NTI), coprezidată de fostul senator american Sam Nunn.
Niciun progres nu a fost măsurat, de pildă, în ‘protecția fizică’ a siturilor de stocare, ‘controlul și măsurarea stocurilor’ sau protecția împotriva unor eventuale acțiuni neglijente ale angajaților, explică experții NTI.
Experții își exprimă neliniștea în fața riscului ca uraniul îmbogățit și plutoniul să fie furate de teroriști, dar și a unor eventuale sabotaje și atacuri informatice împotriva siturilor nucleare.
‘Aproape jumătate’ din cele 45 monitorizate ‘nu au îndeplinit obligațiile de protecție a siturilor nucleare împotriva atacurilor informatice’, potrivit raportului.
Washingtonul va găzdui între 31 martie și 1 aprilie ultimul dintr-o serie de patru summit-uri consacrate securității nucleare, lansate în 2010 de administrația Obama. Ultimul dintre ele a avut loc în 2014, la Haga.
Potrivit NTI, 24 de țări dispun în prezent de cel puțin un kilogram sau mai multe de materiale care pot fi utilizate pentru fabricarea unei bombe nucleare.
Circa 2.000 de tone de astfel de materiale sunt stocate în toată lumea.
În pregătirea summit-ului din primăvară, Japonia a anunțat trimiterea în SUA a unui stoc de 331 kg de plutoniu, care îi fuseseră furnizate în scopuri de cercetare de SUA, Franța și Marea Britanie în timpul Războiului rece.
Sursa: www.agerpres.ro