Azerbaidjanul ar avea nevoie de un ajutor financiar de urgență de patru miliarde de dolari de la FMI și BM, aceasta fiind prima victimă a declinului pe care îl înregistrează prețul petrolului, informează ZF.
Exporturile acestui stat sunt reprezentate în proporție de 95% de petrol și gaze naturale, motiv pentru care este atât de afectată de acest declin. De altfel, oficiali ai acestor creditori internaționali se află deja la Baku pentru discuții.
Și de parcă nu ar fi fost de ajuns, Azerbaidjanul se confruntă și cu o criză monetară din cauza căreia a fost nevoită să impună o taxă de 20% pe exportul de valută. Acestă criză a fost declanșată tot din cauza scăderii prețului petrolului și a stârnit proteste de stradă.
Probleme majore mai sunt în Venezuela, Brazilia și Ecuador. În Statele Unite, companiile industriale se resimt și ele, acțiunile lor scăzând cu 8% de la începutul anului.
”Acestea sunt vremuri dure pentru producătorii de petrol şi pentru creditorii lor. Istoria ne dă motive pentru pesimism extrem în ceea ce priveşte viitorul producătorilor de materii prime, ceea ce sugerează că pieţele emergente sunt predispuse la default, iar prăbuşirea pieţei materiilor prime este principala cauză a acestor defaulturi“, avertizează specialiştii de la Oxford Economics, citați de ZF.
Preţurile petrolului sunt cu 72% sub nivelurile din august 2013 şi au scăzut cu 14% de la începutul acestui an.
Sursa: www.b1.ro