Apendicita este inflamaţia acută a organului numit „apendice”. Acesta este un organ cu rol imunologic, care participa la secreţia de imunoglobuline de tip A, ce protejează mucoasa intestinală. Funcţia apendicelui nu este una esenţială, astfel, în urma intervenţiei pentru a-l îndepartă, organismul uman nu este afectat. Apendicita este una dintre cele mai frecvente afecţiuni care necesita intervenţie chirurgicală.
Apendicita acută este cauzată de obturarea canalului de comunicare dintre apendice şi intestin. Astfel, nu se mai elimină secreţia mucoasă a apendicelui în intestin, ci aceasta se acumulează şi duce la inflamaţia acută a apendicelui. Din aceasta cauza, creşte presiunea în zona apendicelui, apar dureri în partea dreapta a abdomenului şi stări de greaţă.
Pacienţii care au suferit de apendicită acută au prezentat aceste simptome pe parcursul a 2-3 zile: greaţă şi vărsături, febră, dureri abdominale în partea dreapta – durere care radiază şi în piciorul drept, constipaţie sau diaree şi o stare generală de moleşeala. Aceste simptome nu sunt obligatorii pentru toate cazurile de apendicită şi pot fi prezente doar parţial. De aceea, un pacient care are doar câteva dintre aceste manifestari trebuie să meargă la medic pentru un diagnostic corect.
Sursă: fresh24.ro