Ministerul Sănătăţii a organizat un grup de lucru format din specialişti epidemiologi, microbiologi, de boli infecţioase şi de sănătate publică care au elaborat un document programatic privind supravegherea infecţiilor nosocomiale şi consumul de medicamente.
“În următoarele 2 luni vom începe în 70 de spitale de urgenţă, institute, spitale mari mai multe evaluări pe baza unor chestionare care vor fi analizate de către specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică pentru a se identifica un calendar de măsuri privind resursele umane, dezvoltarea de ghiduri şi metodologii de diagnostic şi supraveghere a infecţiilor nosocomiale şi rezistenţei la antibiotice, modificări în structura organizatorică şi de personal a unităţilor sanitare şi completarea echipamentelor şi dotărilor necesare activităţii în aceste domenii. Vrem să dezvoltăm programul de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale existent, care este în acest moment un program restrâns “ a declarat conf.dr. Victor Strambu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Secretarul de stat a adăugat că, pe termen mediu, se intenţionează dezvoltarea în spitale a unor activităţi care să permită utilizarea judicioasă a antibioticelor, supravegherea şi intervenţia eficace, dar şi încurajarea raportării infecţiilor nosocomiale, pe baza unor indicatori măsurabili.