Începe Postul Sfintelor Paști

postul pastelui

Preotul arădean. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, a postat pe pagina de Facebook detalii despre Postul Sfintelor Paști care începe anul acesta pe 14 martie.

„Acest post, fiind cel mai lung și cel mai aspru din posturile de durată întâlnite în Biserica Ortodoxă, este cunoscut și sub denumirea de Postul Mare. Ținand seama că el amintește și de postul celor 40 de zile ținute de Hristos înainte de începerea activității Sale mesianice (Luca IV, 1-2), a primit și numele de Paresimi. În vechime, Postul Sfintelor Paști avea menirea de a-i pregăti pe cei ce urmau să primească botezul în noaptea Invierii.

Postul Sfintelor Paști – felul postirii

În primele secole, unele persoane posteau doar în Vinerea Patimilor, altele doua zile înainte de Pasti, alții o săptămână, în vreme ce unii posteau opt săptămâni.

La sfârșitul secolului al III lea, Postul Sfintelor Paști a fost împărțit în postul prepascal (Postul Paresimilor) care ținea până la Duminica Floriilor, cu o durată variabilă și Postul Paștilor (postul pascal), care ținea o săptămână, adica din Duminica Floriilor până la cea a Invierii Domnului. Dupa Sinodul I ecumenic de la Niceea din anul 325, Biserica de Răsărit a adoptat ca durata acestui post să fie de șapte săptămâni, durata prezentă și astăzi.

Postul Mare era ținut cu rigozitate

Canonul 69 apostolic osandea cu excomunicarea pe credincioși și cu caterisirea pe slujitorii Bisericii, în cazul in care aceștia nu țineau Postul Sfintelor Pasși. Erau acceptate excepțiile, doar în caz de boală.

Liturghia din Postul Sfintelor Paști

Liturghia, avand un caracter de sărbătoare și bucurie, iar Postul Sfintelor Pasti fiind un timp al infrânării, Sfinții Părinți au rânduit ca în perioada acestui post să nu se savârșească Sfânta Liturghie decât sâmbăta și duminica. În celelalte zile se poate oficia Liturghia Darurilor mai înainte sfintite, cu excepția zilelor aliturgice, când nu se oficiaza nicio Liturghie. Liturghia Darurilor mai înainte sfințite a luat ființă datorita dorinței unor credincioși de a se împărtăși și în cursul săptămânii. Amintim că în cadrul acestei Liturghii, Sfintele Daruri sunt sfințite la Liturghia oficiată duminica, sunt păstrate pe Sfanta Masă, iar în cursul săptămânii, atunci când se săvârșește Liturghia Darurilor sunt oferite credincioșilor spre împărtășire. Potrivit rânduielii de postire a Bisericii, în zilele de rând din Postul Mare, se ajunează până la apusul soarelui, iar împărtășirea se face seara după Vecernie.

  Doi importanţi rabini, la Teatrul de Stat „Ioan Slavici” Arad

În sâmbetele din Postul Mare se săvârșește Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar în primele cinci duminici de post se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. În duminca Floriilor – Liturghia Sfântului Ioan Gura de Aur, iar în Săptămâna Patimilor, joi și sâmbătă, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

«Dacă am păcătuit, vom posti pentru că am păcătuit. Dacă n-am păcătuit, vom posti ca sa nu păcătuim. Să dam ceea ce avem: postul, și vom primi ceea ce nu avem: nepătimirea». (www.crestinortodox.ro)”.

Postul Sfintelor Paști ține până pe data de 1 Mai.

 

Categorie: arad
Tags: pascal, postul, rugaciune, sfintelor pasti, stiri arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici