Măcrișul poate fi folosit în tratamentul unor afecțiuni ale ficatului sau în cure de detoxifiere

macris

Nutriționistul arădean, Alexandra Olteanu, spune că aşa-numita astenie de primăvară poate fi combătută cu anumite verdețuri de sezon. Aceasta  ne recomandă urzicile, ştevia, spanacul şi măcrişul. „Toate acestea sunt o explozie de vitamine, minerale şi energie. Aş sublinia că sunt foarte slabe în calorii, recomandate pentru cei ce vor să scape de kilogramele în plus acumulate de peste iarnă. În plus, tot ce este verde are mult magneziu şi vitamine din grupul B care combat astenia de primăvară. De asemenea, sunt bogate în vitamine şi minerale, cresc imunitatea şi protejează împotriva cancerului”, spune Alexandra Olteanu.

Măcrişul rămâne una din plantele legumicole valoroase atât prin calităţile sale culinare cât şi pentru cele medicinale.

Frunzele măcrișului conțin fier, vitamine, și foarte mult acid oxalic, ceea ce îi confera un gust acru, astringent. Are cel mai mare conținut de acid oxalic dintre verdețuri, 5,27% din substanța uscată, fața de spanac care are 3,63%.

Datorita gustului acrisor are acțiune emolientă, fiind un bun diuretic și laxativ ușor. Rădăcina de măcriș are un gust dulce-acrișor și se folosește în cure de detoxifiere și în tratamentul unor afecțiuni ale ficatului. Preparatul se obține prin măcinarea rădăcinii și se consumă ca atare sau sub formă de decoct. Poate fi folosit și în tratamentul unor boli de piele și chiar al tumorilor maligne sau benigne. Trebuie precizat că o cură durează în medie câteva luni. Se poate folosi și în sucuri natural sau în supe sau ciorbe.

 

Categorie: arad
Tags: cure, ficat, macris, nutritionist, stiri arad, verdeturi primavara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici