Potrivit legii de la noi, fumatul este interzis, de joi 17 martie, în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun şi la locurile de joacă pentru copii.
În ghidul de aplicare a legii antifumat mai scrie că se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.
Dacă vrei să te laşi de fumat prin prisma acestei legi care îţi interzice să te bucuri de gustul ţigaretei, oamenii de ştiinţă au descoperit care este cel mai bun mod de a renunţa la acest viciu.
În ciuda informaţiilor pe care le ştie toată lumea despre cât de nociv este fumatul (mai ales că ţigările sunt responsabilee de 480.000 de decese în fiecare an, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor), oamenii continuă să tragă din ţigară cu însufleţire.
Dacă eşti fumătoare şi vrei să te laşi de acest viciu, bravo ţie. De asemenea, reţine că sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le ştii: potrivit unui studiu recent, cel mai eficient mod pentru a te lăsa de fumat este să faci asta brusc, imediat, fără pregătire în prealabil – mai pe româneşte, “în secunda doi” sau să renunţi complet.
Studiul, publicat în revista “Annals of Internal Medicine”, a împărţit un grup de aproximativ 700 de fumători înrăiţi din Anglia în două grupuri mai mici.
Persoanele din primul grup au fost instruitu să aleagă o zi în care să se lase de fumat. La data respectivă din calendar, participanţii ar trebui să renunţe imediat, fără să mai stea pe gânduri.
Acestor oameni li s-au dat plasturi cu nicotină pentru două săptămâni, în apropierea zilelor în care urmau să renunţe la fumat, pentru a le uşura un pic procesul de renunţare la viciu.
Oamenii din celălalt grup au fost instruiţi să reducă numărul de ţigări pe care le fumau, timp de două săptămâni, iar apoi să se oprească complet din fumat. Acestor participanţi li s-au dat câţiva aliaţi meniţi să îi ajute: gumă de mestecat cu nicotină, plasturi cu nicotină sau dropsuri cu nicotină pentru a le uşura şi lor procesul prin care renunţau la fumat.
Ambelor grupuri li s-a oferit terapie şi plasturi cu nicotină după ce oamenii s-au lăsat de fumat.
Primul grup, cel în care oamenii s-au lăsat imediat de fumat, a ieşit pe primul loc. La o lună după ce studiul s-a terminat, 49% dintre oamenii care au renunţat brusc la fumat încă nu îşi aprinseseră o ţigară. Şase luni mai târziu după încheierea studiului, 22% dintre oamenii din grup încă se ţineau tari pe poziţie, adică tot nu fumau.
Grupul care s-a lăsat gradual de fummat, pe de altă parte, a avut o rată mai scăzută de succes. După o lună de la studiu, 39,2% dintre oamenii din grup încă rezistau să nu fumeze, iar după 6 luni, 15,5% dintre participanţi încă nu fumaseră.
Desigur, ideea de a te lăsa de fumat brusc, la o dată fixă, nu este singura modalitate pe care o poţi alege, dacă încerci să t laşi de fumat. Dacă ideea aceasta de a alege o zi din calendar şi să te laşi de fumat în acea zi ţi se pare prea grea, metoda graduală de a renunţa la fumat încă mai este considerată o metodă eficientă.
Însă asigură-te că ai un plan clar în minte şi că ai oameni pe care să te poţi baza – precum prieteii, familia sau un terapeut.
Sursa: www.ziarulevenimentul.ro