Stresul este contagios. Ce metode simple poţi aplica pentru a-l reduce

2015 08 13 1439477118 4902800 stress22

Fie că este vorba despre un şef agitat, fie că e vorba despre un partener de viaţă care este mereu nemulţumit şi îngrijorat, traiul lângă o persoană stresată te poate îmbolnăvi de anxietate sau depresie.

Un studiu german a arătat că stresul este contagios şi că, o persoană care vine în contact cu o alta care a suferit, să spunem, un traumatism major de tipul unui accident de maşină ajunge în scurtă vreme să-şi facă griji suplimentare. „Ajungi să te întrebi dacă nu cumva o astfel de nenorocire te poate lovi şi pe tine“, explică doctorul Ken Yeager, profesor asociat de psihiatrie la Centrul Medical al Universităţii Wexner din Ohio, citat de health.com.

Oricare ar fi motivele de stres şi sunt multe, psihologii ne asigură că putem lua câteva măsuri simple prin care îl putem ţine sub control.

Astfel, psihologul american Leslie Carr  afirmă că trezitul devreme care ne dă posibilitatea să avem 15-20 de minute doar pentru noi înşine ne ajută să facem faţă provocărilor zilei. „Multe persoane îşi încep ziua ca o rachetă şi este foarte posibil ca nimic să nu meargă cum trebuie. Rezervaţi-vă puţin timp dimineaţa doar pentru voi. Gândiţi-vă în timp ce vă beţi cafeaua la ţelurile acelei zile sau citiţi ceva care să vă motiveze. Veţi observa că o zi nebună se poate transforma într-una mai normală“.

Studiile au arătat că roşu este o culoare care excită, în timp ce albastru, gri sau verde sunt relaxante. Ştiind câteva principii despre teoria culorilor ne putem amenaja un spaţiu prietenos de muncă sau de odihnă.

Dacă ai o zi în care nimic nu-ţi merge, ajută să-şi vizualizezi stresul. „Imaginează-ţi gândurile ca pe nişte norişori care plutesc deasupra ta. Când reuşeşti să îţi priveşti gândurile ca pe nişte obiecte care vin şi se duc eşti mai puţin predispus la stări neplăcute, ca şi la emoţii negative“, este de părere dr. Erin Olivo, profesor asistent de psihologie la Universitatea Columbia.

  Corlăţean, audiat marţi la comisia juridică, în dosarul privind votul din Diaspora

O altă metodă eficientă şi, totodată, amuzantă, de calmare este aceea de a urmări filmuleţe cu pisici. Viizionarea unor filmuleţe haioase la finalul unei zile stresante ajută creierul să se relaxeze. La fel şi grădinăritul care, ca orice activitate care implică manualitate şi focusarea pe alte tipuri de activităţi ajută mintea să rupă spirala stresului.

Sursa: www.adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici