Planeta Marte va fi colonizată în următorii 100 de ani, a susținut celebrul astrofizician britanic Stephen Hawking într-un interviu oferit luni agenției ruse Tass.
“NASA, dar și alte agenții spațiale sunt concentrate pe Marte. Este cea mai apropiată planetă din categoria Pământului, cu o scoarță solidă și o atmosferă. Chiar dacă Luna ar fi mai ușor de colonizat pentru că se află la o distanță de doar 3 zile, Marte reprezintă o provocare mult mai interesantă și va fi nevoie de o colonie complet autosuficientă”, a comentat savantul britanic.
Însă, “în următorii 100 de ani nu am nicio îndoială că vor fi oameni care vor trăi pe Marte. Pentru a reuși acest lucru este nevoie de investiții care să permită dezvoltarea științei despre cum să supraviețuim pericolelor precum radiațiile cosmice, slăbirea și deteriorarea organismului uman, și cum să ne descurcăm fără proviziile vitale provenite de pe Pământ”, a adăugat el.
De asemenea, în interviul oferit Agenției TASS, omul de știință britanic și-a mărturisit visul de a zbura în spațiu și speranța că această dorință va deveni în curând realitate.
“Mereu am visat să zbor în spațiu. Dar foarte mulți ani am crezut că va rămâne doar un vis. Prizonier într-un scaun cu rotile, pe Pământ, cum aș putea eu să intru în contact cu măreția spațiului dacă nu prin imaginație și prin munca mea în calitate de fizician. Nu m-am gândit niciodată că mi se va oferi oportunitatea de a vedea frumoasa noastră planetă de pe orbită sau de a privi dincolo de ea, spre spațiul necuprins. Aceasta era șansa prin excelență a astronauților, acei câțiva norocoși care au oportunitatea de a trăi minunea și emoția unui zbor spațial. Însă acum am șansa de a ajunge în spațiu prin Virgin Galactic (companie care pregătește un program de zboruri spațiale comerciale)”, a mai susținut el.
Diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică încă din 1963, pe când avea 21 de ani, Hawking a ales să ignore pronosticul medicilor care i-au dat cel mult 2 ani de trăit și, totodată, s-a impus treptat drept unui dintre cei mai influenți oameni de știință ai secolului XX, autor al unor teorii importante despre originea și evoluția Universului și despre relația dintre găurile negre și termodinamică.
Sursa: www.agerpres.ro