Andrenorul arădean Sebastian Tepurica ne vorbeşte despre importanţa instructorului fitness.
Acesta spun că instructorul fitness sau antrenorul personal trebuie să fie un vizionar, un artist, el trebuie să scaneze corpul, să îl observe din interior spre exterior şi să acţioneze asupra lui ca şi cum i-ar înţelege nevoile, ca şi cum ar comunica.
„Scanându-l ca pe o piesă de artă care urmează să fie sculptată din toate unghiurile cu obsesie de a nu îl lăsa să facă ce vrea şi doar ce trebuie făcut, antrenorul este necesar să îşi dea seama ce tip somatic este, ce metabolism are, istoricul stilului de viaţă, să îl asculte pe elev analizandu-i şi profilul psihologic deoarece nu este de ajuns doar să luăm discurile, ganterele sau barele în mână ori să ne aşezăm la aparate şi să începem să efectuăm doar mişcări mecanice, totul este mental, totul vine din interior, trebuie să creem conexiunea creier-muschi de aceea este necesar ca antrenorul să fie şi un bun psiholog, să ştie cum să motiveze, să ştie cum să înveţe şi să aducă elevul în situaţia de a fi una cu exerciţiul. Nu este necesar să urle la elev, nu este necesar să ţipe lângă ureche, se poate motiva doar vorbindu-i normal ce trebuie, să îl faci să creadă că mai poate două repetari atunci când simte că cedează sau că mai poate alerga doua minute cand simte că îl lasă picioarele pe banda de alergare, pentru că totul este psihic, totul este mental”, spune Sebastian Tepurica.
De asemenea, el specific că, antrenorul trebuie să îşi simtă elevul, uitându-se la el dupa cum lucrează, dupa cum respiră, cum se balansează când execută exerciile, sa creeze o legatură cu el.
Medicul stomatolog, Dan Merişca, este unul dintre elevii lui Sebastian
„Mai este necesar să îşi dea seama de dificulatatea exerciţiului sau circuitului ori alergării pe bandă pentru elev, trebuie să ştie la ce program de antrenament îl dispune, ce înseamnă acel program pentru el. Exerciţii se găsesc peste tot, internetul este plin de milioane de exerciţii care mai de care mai complexe şi pe diferite nivele. Nu orice exerciţiu foarte dinamic sau complex înseamnă bun. Unele par frumoase din cauza dinamicităţii lor dar sunt doar pentru impresie, artă frumos dar poate fi derivat dintr-un exerciţiu care prin derivarea lui ajunge să solicite una sau mai multe articulaţii fără rost până ajunge la leziuni asupra acelor ariculaţii. Aşa că dacă copiem un set de exerciţii de pe internet nu înseamnă că este de ajuns, nu se ştie dacă sunt specifice pentru ce vrem noi dar antrenororul le pune într-o ordine strategic în funcţie de grupa musculară de bază, de izolare în funcţie de exerciţii, cât de rapid să se execute repetările câtă pauză este necesară între serii şi repetări, cum se leagă exerciţiile între ele, toate în funcţie de obiectivul pe care îl urmezi, şi cel mai important este că te îndrumă cum să execuţi corect exerciţiile fără a forţa încheieturile şi să se ajungă la leziuni chiar asupra coloanei sau întinderi muscular”, mai spune antrenorul arădean.
Sebastian Tepurica mai adaugă că un antrenor trebuie să fie un artist, să poată vedea ce se întâmplă în interiorul organismului, şi să acţioneze din interior şi din punct de vedere psihic şi pe plan nutriţional corespunzator plus antrenamente specifice pentru tipul de corp, istoricul stilului de viaţă deoarece antrenorul de fitness repară modul de viaţă, aduce îmbunătăţiri stilului de viaţă şi creşte încrederea de sine.
1 comentariu. Leave new
Bravo Sebastian!! (malachie)