Noua lege a salarizării blochează sporurile şi indemnizaţiile. Vezi ce modificări i se aduc

salarizare 2016

Românii cu salarii mici vor luați în considerare în noua ordonanță pregătită de ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru, și care ar putea fi introdusă în ședința de Guvern la 1 iunie. Noua ordonanță va îngheța sporurile, indemnizațiile, compensațiile și celelalte elemente ale sistemului de salarizare și va bloca la nivelul din iulie 7 categorii de plăți sociale

Suirse guvernamentale citate de Profit.ro au spus că se vrea ca noua ordonanță să poată fi introdusă în ședința de guvern cu 6 luni înainte de alegerile parlamentare și aplicată din august. Noua lege a salarizării se vrea o corecție adusă la la salarizarea personalului personalului plătit din fonduri publice și prevede ca salariile mici să fie indexate în trepte începând cu salariul minim de 1.250 de lei (de la 1 mai 2016).

Reducerea inechităților se va face în trepte, până în 2020-2021. În plus, sporurile, indemnizațiile, compensațiile și celelalte elemente ale sistemului de salarizare vor fi menținte în cuantumul avut la nivelul lunii iulie 2016.

Astfel, vor fi blocate, la nivelul din iulie 2016, șapte categorii de plăți sociale:

1) Indemnizațiile, compensațiile, primele și alte drepturi acordate personalului militar, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare

2) Pensiile de serviciu (pentru funcționari publici parlamentari, membrii Corpului diplomatic și consular al României, judecători și procurori, militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare)

3) Indemnizațiile consilierilor locali și consilierilor județeni

4) Indemnizația de limită de vârstă pentru deputați și senatori

5) Suma lunară forfetară acordată deputaților și senatorilor

6) Diurna deputaților și senatorilor

7) Indemnizațiile de pensionare

Dragoș Pâslaru a spus, joi seară, într-o emisiunea televizată, că prin această ordonanță se urmărește să fie eliminate inechitățile.

„Acum ne concentrăm pe cei cu venituri foarte mici, primul exerciţiu e concentrat pe prima parte a piramidei, pe bază. În prima variantă, se mişca, e adevărat, toată piramida, dar cu foarte puţin…Ceilalţi vor fi avuţi în vedere în proiectul de lege, care va intra în vigoare din 2018. Cei cu salarii în zona medie vor vedea că vor stagna, un an şi jumătate, în timp ce cei cu salarii mici vor veni din urmă. E vorba de solidaritate. Plecăm cu cei care sunt cei mai în nevoie. În educaţie ne uităm la învăţători, în sistemul sanitar ne uităm la brancardieri şi infirmiere”, a spus ministrul Muncii, la Realitatea TV.

  Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Vest are o noua conducere

Categoriile de salariați pe care noul proiect le are în vedere sunt românii cu studii medii și cei care sunt la începuturile studiilor universitare. „Sunt în jur de 1200 de lei. 1250 – salariul minim pe economie, luat ca referinţă. Vom urca cu 2,5%, până la nivelurile de 2000 şi 2000 şi ceva de lei”, a explicat Pâslaru.

Sursele guvernamentale citate de Proft.ro au mai spus că se iau în considerare salariile mici întrucât suma necesară pentru rezolvarea optimă a problemei salarizării în sistemul public este mai mare decât cea de care dispune Guvernul.

„Ținând cont de faptul că valorile estimate necesare pentru o rezolvare optimă a problemei salarizării în sistemul public s-au situat cu mult peste suma disponibilă, de circa 2 miliarde de lei, considerăm că principiul de alocare trebuie să fie concentrarea pe categoriile cele mai afectate. În acest sens, scenariile de calcul vor porni de la baza piramidei salariale, urmând ca indexările să se facă în trepte,  în limita anvelopei disponibile”, au explicat sursele guvernamentale.

Dragoș Pâslaru anunțase, zilele trecute, că are în vedere creșterea salariilor mici de la 1 august. În cadrul unei întâlniri avute cu jurnaliștii, acesta a spus că vechiul proiect privind salariile bugetarilor a fost realizat în grabă de Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe.

Vechiul proiect a fost contestat vehement de sindicaliști și a fost retras de pe masa Guvernului. În plus, după ce a fost retras proiectul, ministrul Ana Costea a demisionat din Guvern.

 

Sursa:libertatea

Categorie: mandri.ro
Tags: bugetari, lege, noua, salarizare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici