Vezi aici ce evenimente culturale, sportive şi recreative au loc în Arad la începutul lunii mai!

arad 3 m

Reprezentanţii Centrului Municipal de cultură Arad au făcut public programul evenimentelor culturale, sportive şi recreative pentru primele doua săptămâni ale lunii mai.

Astfel, sezonul concertelor simfonice în aer liber de anul acesta debutează luni, 2 mai, a doua zi de Paști cu un concert special – Coruri celebre din opere. O seară în care publicul este invitat să se lase încântat cu selecțiuni din opere de Gioacchino Rossini, Gaetano Donizetti, Pietro Mascagni, Giuseppe Verdi și Bedrich Smetana.

Dirijor: Giuseppe Carannante, Italia

Dirijor cor: Robert Daniel Rădoiaș

Accesul este liber

Eveniment organizat în parteneriat cu Filarmonica de Stat Arad.

Joi, 5 mai 2016

Ziua internațională a dansului

ora 15.00, Platoul Primăriei Arad

În 1982, Institutul International de Teatru, prin Comitetul International al Dansului, a hotărât ca în fiecare an, la data de 29 aprilie, să fie celebrată Ziua Internațională a Dansului. Sărbătoarea comemorează astfel și ziua de naștere a creatorului baletului modern, Jean-Georges Noverre (1727 – 1810). Anul acesta, din cauza faptului că ziua de 29 aprilie, conform calendarului creștin ortodox, este Vinerea Patimilor, evenimentul va fi organizat în data de 5 mai.

Potrivit tradiției evenimentului, în fiecare an, o personalitate a dansului transmite un mesaj in toate instituțiile din lume dedicate artei dansului. Anul acesta, mesajul îi aparține lui Julio Bocca, unul dintre cei mai importanți dansatori argentinieni ai tuturor timpurilor: “Dansul presupune disciplină, muncă, instrucție, comunicare. Datorită dansului, cuvintele pe care alții nici nu le-ar înțelege nu mai sunt necesare; în locul lor se naște un limbaj universal, familiar.”

Ziua Internațională a Dansului încurajează promovarea dansului in lume, dincolo de bariere etnice, politice sau culturale, scopul fiind acela de a-i reuni pe toți iubitorii dansului.

 

Programul Zilei Internaționale a Dansului la Arad:

15.00 – 15.30 – Zumba Kids cu Iuliu;

15.30 – 16.00 – Dans Modern cu Ioana;

16.00 – 16.30 – Hip Hop cu Radian;

16.30 – 17.00 – Zumba cu Nichol & Iuliu;

17.00 – 17.30 – Break Dance cu Beat;

17.30 – 18.00 – Hip Hop cu Andra Crisan;

18.00 – SPECTACOL;

Sâmbătă, 7 mai 2016

Cupa Aradului la Ciclism

Cupa Aradului la Ciclism va fi o nouă provocare pentru sportivii arădeni de toate vârstele. Înscrierile se pot face până în 5 mai, competiția având loc în data de 7 mai.

„În 7 mai vom avea la Arad Cupa Aradului la Ciclism, un eveniment realizat de Primărie, Centrul Municipal de Cultură Arad, Asociația Voința Arad și Direcția Județeană pentru Tineret și Sport. Înscrierile se vor face până în 5 mai, iar întrecerile se vor desfășura într-un circuit pe bulevardul Revoluției între Teatru și strada Nicolae Grigorescu. Lungimea unei ture este 1,7 km, iar participanții pot alege dintre șase categorii: Family, destinat tuturor familiilor cu copii de până la 7 ani, cu minim doi participanți, părinte/ tutore plus copil, o tură; copii între 7-10 ani, două ture, 3,5 km; categoria a III-a, copii între 11-14 ani, trei ture; persoane între 15-100 ani, 5 ture, 8,85 km; categoria a V-a Mountain Bike, 10 ture, 17 km, iar ultima categorie, pentru cursiere, 21 km, 12 ture. Startul va fi la ora 15:30 la prima categorie, iar ultima la 18:30. Vor fi și premii, precum și o tombolă pentru spectatori. Bugetul alocat de primărie este de 80.000 de lei”, a declarat Gheorghe Falcă.

 

Luni, 9 mai 2016

Ziua Europei

ora 12.00, Platoul Primăriei Arad

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe, Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.

 

 

Program eveniment:

11.00 Organizarea standurilor de prezentare a ţărilor europene de către şcolile/institutiile/ong-rile înscrise în proiect: imagini, artă, tradiţie, obiceiuri, tradiţie culinară, atracţii turistice, port popular, realizări remarcabile în diferite domenii

11.30 Distribuirea unor materiale de informare  despre UE și EUROPA

12.00 Deschiderea oficală a evenimentului

12.30 Vizitarea standurilor de către membrii comunităţii oraşului, pe un fundal muzical specific diferitelor țări europene

12.30 – 14.00 Prezentarea unor momente de dans specifice țărilor europene

15.00 Închiderea activităților

 

Miercuri, 11 mai 2016

Turneul Internațional Stradivarius – Alexandru Tomescu

Invitat special: Ana Munteanu – artist vizual

ora 20.00, Catedrala Romano-Catolică

Publicul arădean meloman este invitat la un eveniment cu adevărat special, un recital solo vioară de 60 minute al cunoscutului violonist Alexandru Tomescu, cu a sa Vioară Stradivarius Elder – Voicu; Invitatul special al lui Alexandru Tomescu este artistul vizual Ana Munteanu.

Despre Alexandru Tomescu:

Alexandru Tomescu a dovedit că poate îmblânzi orice formă de muzică. Proiectul Paganini – înger sau demon, care a marcat un hotar în cariera lui, a fost momentul în care violonistul și-a regândit identitatea și care marchează o cotitură radicală în drumul pe care Alexandru Tomescu a pornit acum câțiva ani, acela spre schimbarea percepției existente în România asupra muzicii clasice.

  Captură uriaşă de somn, pe Mureş. Vezi câte kilograme are cel mai mare peşte!

Într-adevăr, de când a revenit în țară, după studii în Elveția cu Tibor Varga și în Statele Unite ale Americii cu Eduard Schmieder, Alexandru a dorit să demonstreze că muzica clasică este o fereastră spre armonia cu sine și cu celălalt, o lume deschisă tuturor și că fiecare merită șansa de a o explora. A câștigat cele mai mari competiții muzicale ale lumii: Concursul Paganini sau Marguerite Long-Jacques Thibaud, la Concursul Internațional George Enescu, însă Alexandru Tomescu a decis să se întoarcă în România și să contureze divers peisajul manifestărilor artistice autohtone.

Alexandru Tomescu este omul pentru care muzica nu are limite: capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte-maraton, în turnee de zeci de orașe, violonistul se bucură de o audiență uriașă, concertele sale fiind sold out cu mult înainte, iar sălile arhipline au aproape mereu nevoie de suplimentarea locurilor. Este omul care a creat o revoluție în muzica clasică românească în ultimii ani: iată că și în România muzica clasică atrage un public vast, demontând mitul conform căruia aceasta este rezervată exclusiv elitelor. Angajamentul pe care și l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în septembrie 2007 și apoi în decembrie 2013, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi una din cele mai bine conservate viori Stradivarius. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfășurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte. După o mai mult decât fructuoasă carieră realizată în Europa și în lume, presărată cu succese în săli precum Theatre des Champs Elysees – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor maeștri precum Christoph Eschenbach, Alexandru a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naționale de muzică clasică, realizate exclusiv din fonduri private – TURNEUL STRADIVARIUS. Pasionate în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu este – din 2011 – prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu cu o istorie de peste 25 de ani.

Alexandru Tomescu are un invitat special, artistul vizual Ana Munteanu, care folosindu-şi doar mâinile şi câţiva pumni de nisip fin, reuşeşte să creeze lumi şi să transmită mesaje emoţionante.

Joi, 12 mai – Sâmbătă, 14 mai 2016

Zilele administrației arădene

Pentru al unsprezecelea an consecutiv, administrația locală va fi celebrată, anul acesta între 12 și 14 mai. În 2016 se celebrează 97 de ani de administraţie românească în Arad (s-a instaurat în anul 1919), dar mai mult decât atât, acest eveniment este dedicat susţinerii şi promovării valorilor democratice europene pe care le regăsim nu doar la nivel internaţional şi naţional, ci dorim să le implementăm şi la nivel local.

Și pentru că administrația nu este o entitate impersonală, ci în spatele ei se află oameni care prin activitatea profesională s-au dedicat serviciului public, anul acesta vor fi onorați cu diplome de onoare – un mic gest în semn de recunoștință – toți cei care au activat în administrația publică și s-au pensionat între anii 2013-2015. Decernarea diplomelor va avea loc în data de 12 mai 2016, la Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad.

Vineri, 13 mai – Sâmbătă, 14 mai 2016

Raliul Aradului

Aflat la a opta ediţie, Raliul Aradului se va desfăşura și anul acesta tot pe macadam, plus o probă superspecială pe asfalt, urmând a fi şi etapă în Trofeul Europei, lucru cu care se mai poate lăuda un singur raliu din cele 8 programate în 2016, Tulcea (2-4 iunie; macadam). De remarcat că runda arădeană, organizată de fostul mare boxer şi pilot Mihai Leu, va face parte şi din întrecerea Rally2, una care va cuprinde 8 „opriri”.

Campionatul Naţional de Raliuri va debuta la Braşov, între 18-19 martie, ultima etapă fiind programată în octombrie, Raliul Harghitei.

Reamitim că echipajul S. Tempestini – D. Pulpea, pe un Ford Fiesta R5, a câştigat ambele probe ale Raliului Aradului 2015, iar la finele sezonului s-au încoronat campioni ai României.

Duminică, 15 mai 2016

Ziua Familiei

Centrul Municipal de Cultură Arad și Primăria Municipiului Arad invită arădenii să sărbătorească împreună Ziua Familiei. Evenimentul va avea loc duminică, 15 mai 2016. Ne dorim ca această zi a familiei să fie o sărbătoare a comunității, propunând-o participanților sub forma unei sărbători câmpenești. De asemenea, ne dorim ca familiile arădenilor să participe cât mai activ la derularea acestui eveniment, pentru care vor fi pregătite diferite activități în aer liber, jocuri, precum și activități sportive.

Ziua Internațională a Familiei este un eveniment instituit de Organizația Națiunilor Unite și are ca dată fixă în calendarul acesteia ziua de 15 mai în fiecare an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici