Zeci de mii de lei a investit organizația „Salvați Copiii“ în Maternitatea din Arad, în aparatură pentru nou-născuți. Având în vedere că, sistemul medical arădean este plin de lipsuri, organizația a făcut mult bine Aradului. Sute de copii se nasc prematur în județ, aparatura fiind esențială pentru salvarea lor.
În toamna anului trecut, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a primit aparatură medicală în valoare de 35.000 de lei pentru secția de neonatologie. Donațiile au constat în aparatură pentru tratamentul nou-născuților – o lampă de fototerapie, în valoare de 17.400 lei și un bilirubinometru de ultimă generație, în valoare de 17.600 lei. A fost a doua donație în județul Arad, după ce, în 2014, Salvați Copiii a oferit maternității două monitoare de funcții vitale în valoare de 24.000 de lei.
În 2015, Salvați Copiii România a dotat cu aparatură medicală de specialitate 22 de maternităţi, oferind astfel o șansă la viață nou-născuților care au avut nevoie de intervenție medicală urgentă. O parte semnificativă din fonduri a venit de la contribuabilii care au ales să redirecționeze 2% din impozitul pe venit, transformând banii, care altfel ar fi rămas în posesia statului, în viață pentru copiii născuți prematur.
Astfel, aproximativ 14.000 de contribuabili au ales anul trecut să completeze formularul pentru Salvați Copiii. Suma redirecționată în 2015 a fost de 272.673 de euro, aproape dublă față de cea din 2013, când au fost redirecționați 190.194 de euro.
„Salvarea vieții unui nou-născut depinde de cele mai multe ori de asistență medicală performantă. Medicii pot face minuni, dar au nevoie și de efortul și implicarea noastră. Pentru cei care aleg să redirecționeze către maternități cele două procente din impozitul pe venit, efortul este minim, însă impactul cumulat este foarte important. Banii astfel strânși sunt folosiți în mod direct pentru a asigura supraviețuirea celor mici. Salvați Copiii și-a asumat sprijinirea maternităților, prin dotarea acestora cu aparatură medicală, pentru că este o urgență și ar trebui să devină o prioritate și pentru politicile publice. România nu stă deloc bine la capitolul mortalității infantile, iar cauzele țin de intervenția medicală imediată. Este greu să accepți faptul că ai fi putut salva un nou-născut, dar nu ai făcut-o. Una dintre soluții ne este la îndemână: redirecționarea a 2% din impozitul pe venit. Nu este nevoie de mai mult decât de un strop de energie pentru a face bine” – Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii.
Grav este că, patru din șase contribuabili nu direcționează cele 2 procente din impozitul pe venit, banii rămânând în visteria statului.
Deși neredirecționați, banii rămân la stat, doar doi din șase contribuabili au ales să îndrepte 2% din impozitul pe venitul obținut în 2014 pentru o cauză socială. Datele furnizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală în 2015 arată că numărul celor care au redirecționat impozitul pe venit a rămas constant în ultimii ani: aproximativ 1,8 milioane de contribuabili, din numărul total de 6.306.064, au decis să contribuie la susținerea proiectelor sociale.
România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană privind mortalitatea infantilă, cu o rată de 8,8 la 1000 de nou-născuţi vii în 2014, cauza principală fiind naşterile premature. Datele arată că 1.700 de copii mai mici de un an au murit în 2014 în spitalele din România, iar lipsa aparaturii se numără printre principalele cauze ale acestor statistici cutremurătoare.
În Spitalul Județean de Urgență Arad au avut loc mii de nașteri în ultimii ani, dintre care sute au fost premature. Rata mortalității infantile în județul Arad a fost în 2014 de 8,4 la mie.