„Voyages, voyages… A revenit vremea călătoriilor!Ne îndreptăm, cu interes, spre…Portugalia!“, sună invitaţia tentantă a reprezentanţilor Bibliotecii Judeţene pentru ziua de astăzi.
Portugalia sau Republica Portugheză (portugheză República Portuguesa) este o țară situată în extrema sud-vestică a Europei, din Peninsula Iberică. Istoria imperiului portughez se întinde pe o durata de aproape 600 de ani. Imperiul s-a răspândit pe un număr mare de teritorii care acum fac parte din 53 de state suverane diferite, lăsând o influență culturală și arhitecturală profundă pe tot globul.
Datorită imperiului, limba portugheza este astăzi vorbită de peste 250 de milioane de persoane. În prezent Portugalia este o țară dezvoltată având o economie avansată, standarde ridicate de viață și infrastructuri de înaltă calitate, precum cea rutieră, conform “Global Competitiveness Report”. Totodată, Portugalia este una dintre cele mai globalizate și pașnice națiuni din lume.Iată un element care atrage: pacea, liniștea.
Flora și fauna au caracter oceanic, existând suprafețe, îndeosebi în nord, acoperite cu păduri. Între speciile forestiere, se regăsește și arborele de plută. În lunile de primăvară, pe timp de zi temperaturile maxime ajungând la 22 °C (72 °F) până în luna mai.În nord predomină climatul temperat oceanic , unde plouă mai mult decât în sud în marea parte a anului. Portugalia este o țară relativ omogenă din punct de vedere lingvistic, etnic și religios. Limba portugheză este vorbită în întreaga țară, cu excepția orașului Miranda do Douro. Majoritatea populației portugheze este de confesiune romano-catolică
inclusiv cele formate din imigranții africani din fostele colonii, numără mai puțin de 100.000 de oameni. Ioan al XXI-lea, în portugheză Papa João XXI, (n. Pedro Julião, la Lisabona, prin 1205-1220 – d. 1277, la Viterbo) a fost unicul papă al Bisericii Catolice de origine portugheză, între 1276-1277. Este cunoscut și sub numele de Pedro Hispano.
Portugalia este uneori denumită ca țara poeților.Doar uneori, deci cu șanse să fie surclasți de români! În literatura portugheză poezia avea totdeauna influență mai puternică decât proza. Proză s-a dezvoltat mai târziu ca poezia și a apărut mai întâi în secolul al XIV-lea, în formă de cronici sau descrieri a vieții sfinților. Cel mai faimos reprezentant este Fernão Lopes. Pe plan internațional, cel mai bine cunoscut este literatura modernă portugheză, mai ales prin lucrările lui José Maria Eca de Queiroz și prin Premiul Nobel pentru Literatură în 1998, José Saramago.
Femeile sunt, de asemenea, considerate, printre cei mai importanți scriitorii contemporani din țară, menționând aici în mod deosebit pe Lídia Jorge.
Fado este numele celui mai important gen de muzică în Portugalia. Această muzică este melancolică, strâns legată de Saudade (dor).Portugaliei i se datorează în principal stilul arhitectonic manuelin și azulejo, o notă proprie și națională.
Ce mâncăm în Portugalia ?Bacalhau este considerat ca specialitate tradițională un fel de pește uscat și sărat. Specific, de asemenea, sunt și supele, cum ar fi Caldo verde, o supă din gulii, Couve-galega și cartof, care, de obicei, se servește cu Broa (pâine din mălai și cartof). Deserturile dețin în Portugalia un loc foarte important. Celebrul Pastéis de nata (Pastéis de Belém) sunt o specialitate de Belém.
Am vrea să degustăm niște licori specifice.Nici o problemă! Portugalia este cunoscută pentru vinul său, de pe vremea romanilor, este asociată cu zeul vinului și festivalurilor, Bacchus/Dionis. Un celebru vin de specialitate este Vinho Verde.
Ne vedem joi, (nu vineri!), 19 mai, la ora 17.00, la Biblioteca Județeană, în aceeași companie plăcută a soților Georgiana și Victor MARIA.
Cei prezenți vor avea o frumoasă surpriză: îl vor întâlni pe singurul portughez – român – arădean: Ricardo Caria!