Nutriţionistul arădean Dan Merişca spune că, oul rămâne un aliment esenţial într-o alimentaţie sănătoasă. „Deşi gălbenuşul conţine colesterol, nu afectează colesterolul din sânge şi nici activitatea cardio-vasculară. Un alt motiv este includerea lui în anumite diete pentru slăbit comportându-se excepţional în dietele disociate pe termen scurt. Pentru sportivi aste alimentul cu care îşi încep ziua, folosit în omletele speciale, cu precizarea că vor fi folosite doar jumătate dintre gălbenuşurile ce compun omleta. De exemplu, din 6 ouă folosim 3 gălbenuşuri, iar apoi mâncăm fructe, de preferat pere, deoarece stopează colesterolul şi aşa slab din gălbenuş, sau mai bine zis reduce efectul colesterolului şi pe cel al caloriilor conţinute. Această omletă mai e numită de sportivi şi declanşatorul de energie”, spune nutriţionistul arădean Dan Merişca.
Acesta mai spune că nu cantitatea de ouă consumate contează, ci asocierea lor, în special cu alimente precum costiţă, şuncă, lapte gras etc. – practic cu grăsimile saturate conţinute de acestea în alimentaţie, ouăle au o contribuţie a valorii nutritive mai mare decât cea calorică.
“Conţin cea mai bogată sursă de proteine de cea mai bună calitate şi, cam ca toate vitaminele şi mineralele esenţiale, ouăle au o eficacitate de folosire a proteinelor pentru dezvoltare de peste 90% – numită valoare biologică, similară cu cea din lapte, peşte sau carne de vită. Sportivii folosesc omleta de albuşuri preponderent, întrucât albuşul dintr-un singur ou conţine: proteină 3,6 g, 55 mg sodiu, grăsimi saturate zero, zero colesterol, vitaminele B3 şi B2, magneziu, calciu, fier – fundamentale pentru fortificarea ţesutului muscular a tendoanelor şi ligamentelor”, mai spune medicul arădean.
Ca orice lucru bun, oul are şi un factor de risc, anume provenienţa. Este extrem de important să cunoaştem sursa pentru a ne asigura de calitatea şi prospeţimea lor.