Un proiect de ordonanţă de Guvern, elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, va obliga băncile să elimine comisioanele pe care le practică acum pentru conturi de bază. Ar putea dispărea, astfel, comisioanele de administrare ale conturilor curente, cele de retragere de numerar de la casieria băncii, cele de retragere bani de la bancomate, tranzacţii pe care cele mai multe bănci le taxează încă. Potrivit calculelor noastre, costurile unui card pot ajunge la câteva sute de lei pe an.
Cât se plătește în contul unui card cu costuri medii
Să luăm cazul unui român cu venit de 2.000 de lei lunar, posesor de card, care scoate de la bancomat doar atâția bani de cât are nevoie, adică pentru întreținere, plata abonamentului de transport și, eventual, pentru cumpărături de la buticul din colț, care încă nu are cititor de card. Foarte rar, retrage bani de la bancomatul altei bănci, operațiune destul de scumpă. Este vorba de un card cu costuri medii, raportat la comisioanele practicate de bănci.
Circa 181 de lei se achită în conturile băncii, anual, în cazul unui plastic cu costuri medii
Cât va achita posesorul acestuia, lunar și anual, sub formă de comisioane? Potrivit calculelor EVZ, costul urcă la circa 200 de lei, anual, așadar 10% din salariu. Pentru a face calculul am luat în calcul comisioanele și costurile medii care se practică pe piața bancară.
- 14 lei, comisioanele pentru plata întreținerii și transportului – lunar, posesorul de card e forțat să retragă bani pentru a plăti cash, deoarece nu se acceptă cardul. Circa 300 de lei pentru întreținere, 120 pentru transport (RATB și Metrorex) și pentru bunuri de 200 de lei de la buticul din colț, care nu are cititor de card. La un comision de 0,2%, mediu la nivel de piață, pentru aceste sume retrase (620 de lei) se va achita un comision lunar de 1,2 lei lunar și 14 lei pe an.
- 24 de lei pentru a retragei banii economisiți – pentru că este econom, strânge câte 1.000 de lei pe lună. La trei luni, depune suma economisită la bancă. Când retrage banii de pe card, pentru a îi plasa în depozit (operațiune mai ieftină decât un transfer bancar, către o altă bancă), plătește însă 2 lei comision pe lună, deci 24 de lei pe an.
- 12 lei pentru a verifica banii pe card – de trei ori pe lună apelează la bancomat pentru a vedea câți bani are pe card. Și pentru asta se achită comision – 30 de bani la fiecare interogare, așadar un leu la trei interogări, pe lună și 12 lei pe an.
- 24 de lei, retragere de bani de la bancomat – de câteva ori pe an, nu mai mult de 5-6 ori, retrage bani de la o altă bancă, pentru că se întâmplă să nu aibă în preajmă unitatea băncii proprii. În cazul cardului nostru, comisionul este de 1% din sumă plus 3 lei, așadar, pentru 100 de lei retrași comisionul este de 4 lei. Dacă într-un an face șase astfel de retrageri va cheltui 24 de lei pe comisioane.
- 72 de lei, comisioane pentru tranzacții pe internet – clientul nostru achită facturile prin internet banking. Dar pentru a transfera banii din contul său în contul furnizorilor de utilități achită un comision de circa 3 lei, dacă el și furnizorul nu au cont la aceeași bancă. Dacă are două astfel de facturi, va plăti 6 lei pe lună, deci 72 de lei pe an.
- 35 de lei costuri de administrare – la toate acestea se adaugă costurile de administrare ale băncii 25 de lei pentru cont și 10 lei pentru card, pe an.
Dacă adunăm toate aceste comisioane, ajungem la o sumă de 181 lei pe an, comisioane din tranzacții, în cazul unui card cu costuri modice.
Capcanele băncilor fără comision
Desigur, există și băncile care nu percep comision de administrare și nici de retragere bani de la bancomat. Acestea au însă de regulă comisioane usturătoare în cazul în care clientul lor utilizează serviciile altei bănci. De exemplu, una dintre cele mai mari bănci locale are un comision de minim 15 lei, dacă retragi bani de la bacomatul altei bănci. Este suficient să faci 5-6 operații de acest gen pe an, și vei achita băncii aproape 100 de lei sub formă de comision.
Sursa:evz