Dan Condrea a avut pe mână în ultimii ani peste 100 de milioane de lei, bani și bunuri care reprezintă averea sa. Este vorba despre proprietățile deținute de patronul Hexi Pharma, dar și de profiturile realizate de firmele pe care le deținea sau banii ascunși în Cipru.
Averea lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, decedat pe 22 mai într-un accident de circulație, se ridică la aproape 110 milioane de lei (aproximativ 25 milioane de euro), conform unei evaluări realizate care ține cont de activitatea firmelor sale, a banilor trimiși în Cipru și a proprietăților imobiliare. Este vorba despre banii rulați până în 2014 inclusiv, pentru că pentru anul 2015 Ministerul Finanțelor încă nu a publicat rezultatele financiare ale firmelor românești.
Profitul srl-urilor
Hexi Pharma Co, Signum Service și Medical Cleaning, firmele mari controlate de Condrea, au declarat la Ministerul Finanțe, în perioada 2010-2014, un profit cumulat de 18,2 milioane de lei. Din primele date ale anchetei autorităților, reiese că profitul nu a fost investit în mijloace de producție fixe, așa cum ni s-a precizat de către reprezentant al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), așa că poate fi trecut în dreptul lui Condrea, chiar dacă a fost scos ca divident sau nu din firmă.
Milioane scoase prin offshore-uri
După începerea anchetei privind diluarea dezinfectanilor, Hexi Pharma și-a cerut insolvența. Pe lângă o sumă de 20 de milioane de lei care reprezenta datoria la bugetul public, firma lui Condrea mai avea restanțe de 20 de milioane de euro, în jur de 90 de milioane de lei, către două firme de tip offshore din Cipru. „Societatea noastră nu mai poate face față datoriilor comerciale și fiscale, ca urmare a conjuncturii economice nefavorabile”, se arată în cererea înaintată instanței, procedura fiind respinsa de judecatori.
Cele două societăți offshore sunt Hatom Limited Limassol și Chemical & Pharmaceutical Sol LTD Nicosia, care de fapt sunt, așa cum a dezvăluit prima dată Rise Project, două off-shore-uri controlate de același Dan Condrea.
Conform unor surse implicate în audieri, datoria de 20 de milioane de euro către offshore-urile cipriote reprezintă de fapt aproximativ jumătate din contractele cu firmele de tip căsuță poștală din Limassol și Nicosia. Rezultă, ca Hexi Pharma a plătit în ultimul deceniu 20 de milioane de euro catre firmele din Cipru ale lui Condrea. Prucurorii Parchetului General nu au dorit sa facă precizări oficiale în legătură cu sumele transferate în Cipru de către acționarul majoritar de la hexi Pharma.
Casele “Camelonului”
Dan Condrea, căruia îi plăcea să i se spună Cameleonul, deținea pe numele lui sau pe ale familiei următoarele proprietăți:
– fostul apartament al tatălui, Virgiliu Condrea, decedat în 2013, situat pe strada Floarea Roșie din Sector 6. Locuințe de același gen sunt oferite la vânzare de site-urile de specialitate cu peste 60.000 de euro.
– casa unde locuiește cu actuala soție, Uliana Ochinciuc, de pe strada Traian din sectorul 2. Estimarea aproximativă, făcută de experții imobiliari consultați, este de 100.000 de euro.
– locuința de după studenție, unde a trăit cu fosta soție, Laura Georgescu, de pe strada Nadeș din Sector 1. Pe site-urile de specialitate, prețul de vânzare în această zonă este între 50.000 și 100.000 de euro.
– apartament din zona Unirii, cumpărat pentru socri. Valoarea acestuia trece de 99.000 de euro, conform anunțurilor publicate pe site-urile de spcialitate.
Valoarea acestor locuințe ar ajunge la astfel la o valoare minimă de 309.000 de euro. Dacă este transforma în lei, valoarea apartamentelor lui Condrea ajunge la 1,4 milioane de lei.
Trăgând linie și adunând profitul firmelor (18,2 milioane de lei), valoarea apartamentelor (1,4 milioane de lei) și sumele trimise în Cipru în conturi controlate de patronul Hexi Pharma, averea lui Condrea ajunge la 109,6 milioane de lei. Nu se știe câți bani a cheltuit de-a lungul timpului Dan Condrea, însă conform calculelor Libertatea a avut, cumulat, acești bani în perioada 2010-2014.
Milionarul modest
Asta în condițiile în care apropiații îl prezintă pe acesta ca pe un individ modest care în afară de un Porsche nu părea să fie milionar.
Reamintim ca bunurile și conturile patronului de la Hexi Pharma ar urma să fie împărțite, în urmă decesului acestuia, între fetita de zece ani pe care o are cu prima soție și băiețelul de patru pe care îl are cu actuala nevastă.
Cei doi copii vor moșteni însă și daunele care vor fi decise la finalul anchetei de procurori și acceptate de judecători în sentința finală. În acest moment, anchetatorii de la Parchetul General au stabilit un prejudiciu de 51 de milioane de lei. Mai puțin de jumătate din averea lui Condrea.
Procurorii au găsit angajatul care să-l toarne pe Condrea și pe Flori Dinu
Conform unor surse implicate în achetă, informații care până acum nu ne-au fost confirmate de Parchetul General, Mihail Leva, directorul de producție al Hexi Pharma, este primul angajat al companiei care a recunoscut procurorilor că Dan Condrea și Flori Dinu, directorul general, diluau conștient dezinfectanții.
Aceasta din urmă a fost eliberată în noaptea de sâmbătă spre duminică din arestul preventiv. Flori Dinu nu a dat declarații anchetatorilor după ce a fost pusă sub acuzare, dar până la acel moment a susținut că doar Condrea deținea secretul compoziției dezinfectanților.
Flori Dinu este acuzată că i-ar fi înșelat pe directorii spitalelor cu care a încheiat contracte, cărora le-ar fi vândut dezinfectanți diluati. 28 de milioane de lei ar fi prejudiciul provocat de Flori Dinu, la cererea lui Dan Condrea.
Sursa:libertatea