Arădeanul Dan Merişca: „Nici măcar eterna bere nu ne poate ajuta să rezolvăm problema deshidratării”

merisca

 

Nutriţionistul arădean Dan Merişca ne vorbeşte despre greşeala făcută în sezonul cald din dorinţa de-a rezolva problema reglării temperaturii prin rehidratare şi mai puţin de a rezolva problema reală: pierderea multitudinii de nutrienţi prin transpiraţie.

“Pentru a rezolva bine această problemă e nevoie să privim cu mare atenţie ce se întâmplă în ţările calde şi cum rezolvă orientalii această problemă. Se ştie că în Orient pe timp de caniculă se consumă multe ceaiuri, chiar fierbinţi, cu puţini îndulcitori sau deloc. În astfel de momente corpul este surprins şi îşi va regla temperatura. Pentru a preveni deshidratarea trebuie să consumăm apă minerală, ceai verde, sucuri proaspete (limonadă cu mentă). Aşa vom ajuta organismul în lupta cu deshidratarea ajutându-l să asimileze foarte bine substanţele nutritive din sucuri şi ceai. Se recomandă consumul de fructe proaspete, salate şi alimente reci. De exemplu, ceaiul verde scade riscul apariţiei cancerului şi conţine mulţi antioxidanţi”, spune medicul arădean.

Ceaiul verde stimulează diureza, ajută în diete la scăderea în greutate stimulează activitatea cerebrală, stimulează memoria.

Se poate prepara şi consuma ca băutura răcoritoare în combinaţie cu lămâie felii sau stoarse cu cuburi de gheaţă.

“De asemenea, combinaţia dintre banane şi pepene roşu consumate proaspăt reprezintă remediul ideal pentru zilele caniculare, întrucât conţin vitaminele: C, A, B6, minerale (potasiu, fier, magneziu, zinc).

Un alt remediu este ceaiul de mentă consumat la temperatura camerei sau cu gheaţa şi o felie de lămâie. Stimulează digestia după o masă bogată fructele de pădure consumate proaspete ar fi ideale dar şi ceaiul reprezintă o adevărată sursă de vitamine şi minerale, însă băutura de bază se pare că rămâne limonada cu frunze de mentă”, mai spune Dan Merişca.

  Un arădean în vârstă de 36 de ani a dispărut de acasă

Extrem de important este să evităm băuturile alcoolice.

Nici măcar eterna bere nu ne poate ajuta să rezolvăm problema deshidratării, în afară de faptul că-i rece, alte calităţi nu mai are.

“Alcoolul va accentua senzaţia de sete, el însuşi având nevoie de multă apă pentru a fi digerat (stins) de către organism. Singurele ce rămân în lista noastră sunt îngheţatele şi produsele lactate (iaurturi dietetice-reci), cu o condiţie: să fie consumate ca un desert şi niciodată în ideea rehidratării. Mai ales pentru îngheţată e valabil, întrucât zahărul conţinut o să ceară o cantitate însemnată de apă. Până la urmă, deshidratarea este consecinţa pierderii substanţelor nutritive prin transpiraţie, aşadar vom avea grijă să rezolvăm cauza nu efectul prin consumul de apă, ceai, limonadă şi fructe proaspete”, completează nutriţionistul arădean Dan Merişca.

 

Categorie: arad
Tags: bere, dezhidratare, Merisca, sfaturi, stiir arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici