Sala Universității Aurel Vlaicu Arad a fost plină ochi cu ocazia celei de-a cincea ediții a Zilei Judoului Arădean. Competiția, structurată în „Memorialul Mihai Botez” și Euroligă a adunat pe cele trei saltele nu mai puțin de 421 de sportivi de la 41 de cluburi din cinci țări: România, Ungaria, Serbia, Croația și Slovenia.
Au fost 11 ore de întreceri la trei categorii de vârstă (feminin și masculin): Under 12 (copii născuți în anii 2005 și 2006), Under 14 (2003 și 2004) și Under 16 (2001, 2002, 2003), cu mențiunea că meciurile acesteia din urmă au contat pentru prima etapă din Euroligă, acolo unde cluburile din Slovenia nu au avut reprezentare.
Românii, primii la Euroligă
România, cu judoka din Arad, Timiș, Caraș Severin, Vaslui, Bihor, Bistrița Năsăud și Hunedoara și-a adjudecat prima rundă a Euroligii. Următoarele trei vor avea loc la Szeged (Ungaria), Subotica (Serbia) și Osjek (Croația). „Ne bucurăm de acest prim succes, iar până la următoarele etape avem timp să ne punem și mai bine la punct. În iulie e o mică vacanță, cu antrenamente mai mult de menținere, iar din august încolo avem cantonamente în Ungaria și pe Litoralul nostru. După părerea mea, nivelul competiției a fost foarte ridicat. În acest sens, vă spun doar că din zece categorii la U 16 am avut 7 campioni naționali prezenți, plus ceilalți foarte mulți medaliați. Sârbii au venit cu sportive prezenți la Balcaniadă, ungurii și eu au participat în număr foarte mare, cu sportive consacrați la această categorie de vârstă. În schimb, croații au pus accent doar la două categorii, dar se vor revanșa ei la etapele ce urmează”, a spus Arpad Nagy, antrenor la CSȘ Gloria. Acesta mai spunea înaintea competiției că se va încerca implementarea în premieră a unui nou sistem de arbitraj, omologat la Cupe Europene sau Olimpiadă. „La Euroligă am reușit, dar oamenii trebuie să înțeleagă că baza de date trebuie să rămână fixă, nu poți face schimbări în dimineața competiției cum se mai obișnuiește la noi. La U 16 am reușit pentru că am avut timp să introducem toți sportivii”, a mai explicat Nagy.
Pe cheltuiala proprie! Turc: „Când o competiție îți iese uiți de sacrificii”
Chiar dacă au mai fost și mici imperfecțiuni, inerente la o competiție ce a strâns peste 400 de sportivi, Ziua Judoului Arădean, ajunsă la cea de-a cincea ediție, și-a atins scopul. Nivelul duelurilor pe tatami a fost extrem de ridicat, iar câștigătorii la fiecare categorie de vârstă au fost răsplătiți cu medalii. Din metal cele acordate la Memorialul Mihai Botez și dintr-un un material special în formă de kimonou. „E o participare mult mai bogată până acum. Sunt cinci țări, 421 de sportivi, iar ai noștri s-au luptat bine toată ziua. Mihai Botez ar fi foarte fericit dacă ar vedea această sală atât de plină, cu judoka valoroși și foarte atașați de sportul pe care-l practică”, a menționat Mihai Telechi, antrenor la CSȘ Gloria.
Dar, „motorul” competiției a fost Silviu Turc. Omul de afaceri arădean a suportat marea parte a cheltuielor ce s-au ridicat în jurul sumei de 30 de mii de lei „Vreau să mulțumesc UAV pentru sprijin, iar Facultății de Sport care ne sprijină, le mulțumesc pentru găzduire. Creștem de la an la an, suntem la ediția a 5-a la Memorialul Mihai Botez și la al patrulea an la Euroligă. Învățăm din greșelile fiecărui an, anul acesta am implementat sistemul folosit la marile competiții și a dat roade. Suntem ca un copil mic, începem să pricepem tot mai mult. Această întrecere e din ce în ce mai apreciată, de căutată de toată lumea, e un semn bun. Dacă nu eram cu o săptămână înainte de Campionatele Naționale la copii Under 11 și în preajma sfârșitului de an școlar, poate participau și mai mult. Dar, în acest sport copiii sunt învățați că școala primează. În schimb, încercăm să-i luăm din fața calculatorului, iar timpul liber să și-l petreacă făcând mișcare în sală. De asemenea, le mulțumim celor de la Ambulanță că ne sprijină mereu, au fost promți în intervențiile lor, sportivii accidentați au ajuns rapid la Spital. Am aflat ulterior că nu e nimic grav și ne bucurăm de acest lucru. Fiindcă această competiție crește de la an la an, concomitent cresc și costurile. Nici apa potabilă nu mai e gratis, sunt costuri, mai ales că avem reciprocitate cu multe cluburi din țară și din străinătate. Atâta timp cât ei ne găzduiesc când mergem la ei, le întoarcem favoarea când avem onoarea să ne viziteze. Dar, când o competiție îți iese uiți de sacrificii. Au fost și persoane care m-au ajutat, dar mi-ar fi plăcut să fie mai multă lume alături de noi, de acest sport frumos. Am invitat și autoritățile locale la acest eveniment, credeți că a venit cineva? Bustul lui nea’ Mișa (n.a Botez) e gata, când îl vom putea amplasa și noi într-un loc public. De asemenea, când o stradă din Arad va lua numele marelui maestru, așa cum a promis conducerea orașului? Sunt întrebări la care tot așteptăm răspuns”, a punctat Silviu Turc.
Marele premiu a revenit CSȘ-ului
La finalul zilei de sâmbătă CEC-ul de 500 de euro a revenit celui mai titrat club din competiție. Acesta a fost CSȘ Gloria, însă premiul va fi impărțit frățește cu colegii și prietenii de la Sakura Ghioroc. Totodată, organizatorii țin să-i mulțumească pentru seriozitatea cu care a abordat competiția lui Dorel Vesalon, antrenorul judokanilor din Ususău, care s-au prezentat la Arad cu nu mai puțin de 45 de sportivi.