Puţin peste 10% din produse vor fi testate, iar probele vor fi prelucrate în trei laboratoare neacreditate din ţara noastră.
“În cazul în care se vor găsi neconformităţi se vor prelev probe. Eşantionul este mai mult decât relevant, iar demersul de testare trebuie să se încadreze în anumite limite financiare alocate acestei acţiuni”, a spus Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, a mai afirmat într-o conferinţă de presă că în urma informaţiilor apărute în mass-media privind faptul că în spitalele din România s-ar utiliza în continuare produsele HexiPharma a fost demarat un control în mai multe unităţi medicale din ţară şi Bucureşti.
Astfel, la Arad, în două secţii s-au găsit produse HexiPharma desigilate, dar nefolosite. “Aceste produse au fost retrase”, a spus Laurenţiu Colintineanu.
De asemenea, la Craiova, Spitalul Judeţean de Urgenţă folosea produse HexiPharma, însă fiind vorba de un spital mare, cu acoperire regională, a fost mai dificil să se găsească o companie care să deţină un stoc mare de produse. “S-a semnat un contract, în final, iar produsele HexiPharma nu mai sunt utilizate”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
Legea de controalele efectuate în Bucureşti, Laurenţiu Colintineanu a precizat că acestea sunt în desfăşurare şi că în 13 spitale, inclusiv cele de urgenţă, nu s-a constat folosirea acestor produse.
La Spitalul Județean de Urgență Suceava, controlul a arătat că flaconul care apărea pe o înregistrare video conținea, în fapt, produsul ANIOSYME DD1. Pentru că produsul fusese cumpărat (nu și produs) de la Hexi Pharma, logo-ul companiei se găsea pe flacon.
În data de 12 mai, Ministerul Sănătății a recomandat suspendarea utilizării produselor Hexi Pharma. Orice utilizare după această dată cade în răspunderea managementului spitalelor.