România ar trebui să înfiinţeze un program de vouchere pentru închirierea de locuinţe de pe piaţa liberă, în absenţa unui fond suficient de locuinţe de stat, recomandă Banca Mondială într-un raport întocmit la cererea Guvernului României.
Recomandările Băncii au fost cerute de Guvernul României şi au fost obţinute în vara anului trecut, sub forma unui raport extins la nivelul politicilor de locuire din România, de care se va ţine cont în elaborarea strategia naţională de locuire, proiect care va veni cu un pachet de măsuri legislative şi un program de investiţii. Strategia ar trebui să intre în dezbatere publică în maxim două luni, potrivit reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).
„În absenţa unor locuinţe publice adecvate sau în cazurile în care construirea de locuinţe publice noi nu este fezabilă din motive logistice sau financiare, guvernul poate oferi vouchere pentru închiriere. În cadrul unei astfel de scheme, gospodăria eligibilă poate găsi o altă locuinţă privată de închiriat şi poate primi o subvenţie de la guvern pentru a acoperi chiria în întregime sau parţial“, se precizează în raportul citat.
Sistemul de vouchere ar putea fi utilizat pentru subvenţionarea cazurilor sociale, pentru închirierea unei locuinţe de necesitate sau într-un scop special. În cazul voucherelor pentru închirierea de locuinţe sociale, Banca Mondială recomandă ca valoarea chiriei acoperite de subvenţie să fie progresivă, în funcţie de veniturile solicitanţilor, şi să acopere chiar şi toată valoarea chiriei standard pe piaţă. Un sistem similar ar trebui aplicat, în opinia bancherilor, şi pentru românii strămutaţi din cauza lucrărilor de consolidare a clădirilor cu risc seismic. În această situaţie, instituţia financiară recomandă oferirea de vouchere tuturor persoanelor afectate pentru a opera ca un stimulent pentru ca aceştia să se mute.
Finanţarea unui astfel de program ar putea veni din bugetul de stat şi din bugetele locale. Primăriile, cu sprijin din partea MDRAP, vor fi responsabile cu administrarea programului de vouchere la nivel local, inclusiv monitorizarea grupului de locuinţe private de închiriat care să deservească această nevoie. MDRAP va administra acest program la nivel central şi va fi responsabil cu monitorizare şi controale, se mai arată în raportul Băncii Mondiale.
Totuşi, bancherii atrag atenţia că un sistem de vouchere pentru închirierea de locuinţe funcţionează cel mai bine atunci când există deja disponibilă o ofertă de locuinţe private „formale” accesibile ca preţ pentru închiriat. Prin urmare, acest sistem de vouchere va trebui să funcţioneze simultan cu reformarea pieţei chiriilor în general, recomandă instituţia internaţională.
„Emiterea de vouchere atunci când oferta de locuinţe private de închiriat este inadecvată sau insuficientă poate fi foarte frustrantă pentru gospodăriile beneficiare şi, în cele din urmă, poate reduce credibilitatea programului“, avertizează autorii raportului.