România este conştientă că trebuie să se implice pentru românii din Marea Britanie şi va face acest lucru, iar decizia poporului britanic, în urma referendumului, ca Regatul să iasă din Uniunea Europeană trebuie abordată cu luciditate şi calm, a declarat marţi, la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis.
Preşedintele a vorbit cu presa română la sosirea lui la Consiliul European. Tema principală a reuniunii de la Bruxelles a şefilor de state şi de guverne este ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, un proces ce nu are precedent în istoria UE.
În acest context, şeful statului a vorbit despre priorităţile României şi despre cum ar trebui abordat acest moment de criză, la nivel european.
‘Noi avem suficient de multe lucruri de negociat. Mă gândesc la românii care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie şi pentru care avem de gând să ne implicăm’, a declarat Iohannis, în interviul transmis de Digi 24.
‘Dacă românii doresc să lucreze acolo, este bine să găsească condiţii echitabile, iar pentru cei care s-au stabilit acolo trebuie să purtăm negocierea în sensul în care să nu aibă ei pierderi de suportat din cauza acestei mişcări’, a precizat Iohannis.
‘În niciun caz nu este cazul să intre cineva în panică. România este conştientă că trebuie să se implice pentru românii din Marea Britanie şi o va face’, a subliniat Iohannis.
Şeful statului a spus că Marea Britanie şi România au puncte de vedere foarte apropiate în privinţa unor chestiuni de politică externă şi securitate. La nivel european, Klaus Iohannis a apreciat că, în prezent, ţările din UE au păreri diferite privind Brexitul.
‘Din diferitele luări de poziţii publice există opinii uşor diferite. Unii vor să fie presată Marea Britanie, să plece imediat, alţii ar sugera chiar că ar fi bine să se aştepte foarte mult’, a spus preşedintele României.
Totodată, a subliniat el, ‘nu se poate negocia nimic până ce nu există o solicitare scrisă din partea Marii Britanii (de ieşire din Uniune – n.r.)’. ‘Până în toamnă este foarte puţin probabil să avem un document pe care să putem negocia’, a arătat Iohannis.
‘Nu este cazul să ne grăbim peste măsură. Este bine să abordăm lucrurile cu calm, multă luciditate şi fiind vorba de Marea Britanie (…), indiferent dacă se decide să plece sau să rămână, Marea Britanie rămâne un partener foarte important pentru Uniunea Europeană şi pentru România şi cred că este foarte ‘fair’ (…) să pregătim această mişcare foarte bine şi să facem să rezulte, atât cât se poate, o situaţie în avantajul tuturor părţilor’, a precizat preşedintele României.
Întrebat cum îşi explică votul britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană, Klaus Iohannis a spus că unele răspunsuri pe acest subiect ar putea fi ‘dureroase’ şi vor fi aflate în timp.
‘Sunt întrebări la care trebuie să găsim răspunsuri noi, cu toţii, împreună. Sunt răspunsuri… probabil unele dureroase şi nu o să le găsim repede. Dar eu sper să avem puterea să acceptăm aceste întrebări şi să găsim răspunsurile corecte’, a mai spus şeful statului român.
Sursa:dcnews