Producătorii, localnicii, oficialităţile, cântăreţii, dar şi turiştii au fost cei care au dat viaţă unei noi ediţii a Festivalului Părădăicilor din Macea. Preotul Tudor Budeanu, președintele Asociației pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural a declarat că în acest an au participat la festival 17 producători.
Pe lângă roşii s-au vândut şi vinete, ardei gras, ardei iute, lubeniţă şi porumb. Astfel, cei prezenţi au avut de unde alege diverse sortimente de roşii şi nu numai. De la cele cherry la cele stil ardei sau cele mari de câteva sute de grame. Nu a lipsit de asemenea, nici bulionul care abia era luat de pe foc şi care era făcut de Florin împreună cu familia.
La eveniment a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, care a mers pe la fiecare stand şi a stat de vorbă cu producătorii.
„Mă bucur că Festivalul Părădăicilor a împlinit opt anişori şi să bucur să constat că de la an la an prezenţa este tot mai numeroasă. Nu numai din partea publicului care vine aici, ci şi din partea producătorilor. Pentru Cosniliul Judeţean aceasta este o prioritate. Ne-am asumat în următoarea strategie de dezvoltare a judeţului ca agricultura să fie una din preocupările noastre şi de acea îmi face plăcere să fiu prezent şi să văd producţia renumită de la Macea şi din zona Curticiului şi sper ca în viitorii patru ani să pot să ajut aceşti producători să îşi vândă produsele la un preţ cât mai mic şi să obţină un profit cât mai mare”, a declarat Iustin Cionca.
Prezent printre producători a fost şi deputatul Ion Scheau. Primarul comunei Macea, Ciprian Otăclan, a fost pe tot parcursul festivalului prezent printre miile de oameni care au participat la festival. „Avem turişti veniţi atât din ţară, cât şi din străinătate. Încă de pe vremea comunismului suntem cunoscuţi ca mari producători de roşii. Din zona noastră se exportau tomate”, spune Ciprian Otăclan.
Festivalul Părădăicilor a fost organizat de Consiliul Judeţean Arad, Primăria Macea, Centrul Cultural Judeţean şi Asociaţia pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural.
Festivalul a debutat încă de sâmbătă, cu un concurs de ciclism care a avut 186 de participanți. Competiția s-a desfășurat pe șoseaua dintre Macea și Grăniceri, pe o distanță de 37 de kilometri.
Ziua de duminică a fost dedicată expoziției de tomate, degustărilor de produse tradiționale, distracției și jocului alături de formații de muzică populară. Prezentatorul spectacolului a fost actorul Lovas Zoltán.
Ziua de duminică a umplut curtea Castelului Macea, lucru care i-a încântat pe producători, dar şi pe cei care vindeau preparate la grătar sau răcoritoare. „Ne bucurăm să vedem că la Macea vine aşa multă lume. Această sărbătoare a devenit o tradiţie şi noi suntem mulţumiţi că ne putem vinde marfa”, a spus unul dintre producători.