Virusul Zika a fost confirmat în România, după ce analizele de laborator au scos la iveală că o tânără de 27 de ani, recent întoarsă din Martinica, a fost infectată cu virusul. Femeia, care are domiciliul în sectorul 6 al Capitalei, se află acum sub tratament, dar a fost deja externată de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti, fiind în afara oricărui pericol.
„Nu vorbim despre o infectare pe teritoriul României ci de un anumit caz de import din zone de risc. Probele de la tânăra pacientă au fost prelevate la Spitalul Victor Babeş şi au fost analizate atât în laboratorul spitalului cât şi la Institutul Cantacuzino”, a declarat Colintineanu. Potrivit acestuia, tânăra a fost în Martinica în interes de serviciu.
În ceea ce priveşte riscul de transmitere, Simin Florescu a declarat că este extrem de redus, în condiţiile în care boala se transmite prin ţânţarul vector. „Există o metodologie care a fost trimisă tuturor spitalelor, sunt prevederi standard”, a explicat doctorul, adăugând că „ideal ar fi ca femeile însărcinate să nu călătorească în zonele endemice”.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, „persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să ştie că virusul Zika se poate transmite prin inţepătură de ţânţar, dar şi prin contact sexual”.
Ţânţarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Masurile care previn transmiterea prin intermediul inţepăturii de ţânţar sunt:
– Utilizarea substanţelor anti ţânţari (conform indicatii de pe eticheta lor).
– Purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a ţânţarilor Aedes.
– Plase contra ţânţarilor sau aer condiţionat în camera unde dorm.
„Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual. Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înţepatură de ţânţar. Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultaţie de medicină călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului”, notează Ministerul Sănătăţii.
Sfaturi pentru femeile însărcinate
Femeile insărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menţioneze aceasta situaţie medicului care monitorizează sarcina.
„Pentru protecţia fătului, bărbaţii care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstinenţi până la finele sarcinii. Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 saptamani după revenire în ţară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infecţia cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinenţa/contacte sexuale protejate pentru cel puţin 6 luni”, arată documentul.
„Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere active a virusului şi au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire ar trebui să se prezinte la medical curant”.
Virusul Zika în România. Sfaturile specialiştilor