Tribunalul Cluj a admis ieri cererea rețelei Mining Watch România, formulată prin asociația Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu. Asociația a cerut instanței suspendarea efectelor juridice ale autorizației de construire pentru organizarea de șantier aferentă iazurilor de decantare ale minei Certej.
Autorizația de construire a fost emisă în februarie 2015 de Primăria Certeju de Sus. Această autorizaţie a constituit o a doua încercare eșuată a companiei Deva Gold de a demara anumite lucrări de organizare de şantier la proiectul minier. În 2014, Deva Gold obţinuse de la aceeaşi primărie o autorizaţie pentru organizarea de şantier a întregului proiect minier, dar care a fost la rândul ei atacată în contencios administrativ de către Prefectul Judeţului Hunedoara, fiind anulată definitiv de instanţă. Prezenta autorizație a fost emisă la mai puțin de o lună după ce s-a constatat, datorită vigilenței publice, că prima autorizație fusese emisă ilegal, iar lucrările fuseseră oprite de Inspectoratul de Stat în Construcții.
Proiectul minier Certej este propus de Eldorado Gold (ELD), companie canadiană de aur low cost ce intenționează să deschidă prima mină de suprafață, cu cianuri, din România. Zăcământul de la Certej este deținut de Deva Gold SA, un joint-venture între Eldorado Gold (80%) și compania de stat Minvest Deva (~20%). Proiectul se confruntă cu o opoziție puternică, atât națională cât și internațională. Iazurile de decantare, având baraje din anrocamente de 169 m și, respectiv, de 70 m înălţime sunt un motiv suplimentar de îngrijorare deoarece ar fi amplasate în imediata vecinătate a mai multor sate dens populate: Hondol, Bocşa Mică şi Certej.
Hotărârea privind suspendarea are efecte chiar din momentul pronunțării, iar recursul nu suspendă efectele sentinței – actul rămâne suspendat până la soluționarea unui eventual recurs de către Curtea de Apel Cluj. În acest moment, Autorizaţia de Construire care permitea Deva Gold să îşi organizeze şantierul pentru a putea ulterior construi iazurile de decantare nu mai poate produce efecte juridice.
“Autoritățile locale încearcă la nesfârșit să acopere defectele majore de concepție a marilor proiecte miniere propuse în Transilvania. Cu fiecare zi ce trece sunt descoperite nereguli tot mai mari, care ar trebui deja să intre în atenția organelor de anchetă și urmărire penală. Vom continua să monitorizăm actele emise de autorități în folosul operatorilor minieri și vom ataca în instanță orice act cu suspiciuni de nelegalitate” a declarat Oana Cătălina Poenaru, consultant juridic al rețelei Mining Watch Romania.
Note pentru editori:
Proiectul minier este deținut de Eldorado Gold prin subsidiara Deva Gold și se află în etapa de construcție a minei. Amprenta proiectului este de 456,2 ha, suprafaţă acoperită în prezent de păduri, pajişti, terenuri arabile şi zone rezidenţiale. O mare parte a proiectului este localizată în situl Natura 2000 – ROSPA 0132 Munții Metaliferi. Mina, cu o producţie anuală estimată de 3 milioane tone de minereu, prevede tăierea a 187 ha de păduri pentru a amplasa două cariere deschise şi două iazuri de decantare.
Pentru informații suplimentare: Roxana Pencea, Mobil: 0723024300, contact@miningwatch.ro
Sursă: miningwatch.ro