Presa din România se află într-o situație disperată, Realitatea TV fiind în pericol de a nu mai putea emite, a declarat consultantul politic Cozmin Gușă la emisiunea ”Realitatea Românescă”, moderată de Octavian Hoandră, precizând că, într-o discuție cu prim-ministrul Dacian Cioloș i-a sugerat să întărească transparența instiutuțională prin consolidarea mass-media, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
,,Presa din România se află într-o situație disperată, Realitatea TV fiind în pericol de a nu mai putea emite, a declarat consultantul politic Cozmin Gușă la emisiunea ”Realitatea Românescă”, moderată de Octavian Hoandră, precizând că, într-o discuție cu prim-ministrul Dacian Cioloș i-a sugerat să întărească transparența instiutuțională prin consolidarea mass-media, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
”La Realitatea TV suntem într-un pericol cvasimortal de a nu mai putea funcționa. Mizele noastre nu au fost potrivite pentru cei care ne-au purtat de grijă. Suntem într-o mare problemă în care nu mai putem să ne achităm dările, contractele de chirie, de utilități. Presa a ajuns în acest stadiu. Realitatea este prima amenințată, în condițiile în care oamenii ne aplaudă, dar nu au ce face, pentru că trebuie să plătească abonamentul la TVR, pe noi nu au cum să ne ajute.
Un sistem diabolic din România face ca măsurătorile de audiență în baza cărora se câștigă venituri din publicitate să fie pervertit; nimeni să nu facă nimic de atâția ani. Audiențele din timpul zilei se măsoară doar la domiciliu. Oamenii ne urmăresc nu doar în case, ci și pe Internet, la radio, la birou sau în localuri publice unde nu se măsoară. Suntem într-un pericol mortal să trebuiască să închidem entitatea și să nu mai putem să ne onorăm costurile din motive care nu țin de calitatea emisiei, ci de sistemul din România care nu se înrgijește de mass-media sau de opinia corectă”, a anunțat Gușă la Realitatea TV.
În România au dus-o bine în ultima vreme televiziunile care au făcut frăție cu puterea, dar Realitatea TV a fost o televiziune antiguvernamentală mereu, a mai precizat consultantul politic, explicând că ”guvernele din ultimii ani au batjocorit românii și datoria Realitatea TV a fost mereu să critice guvernul. N-am fost ca alte televiziuni să putem să beneficiem de fonduri care să ne dea posibilitatea să trăim a la long. Am trăit natural și au acționat acolo unde am putut să trăim natural. Realitatea e în pericol iminent să nu mai poată emite. Nu mai există fondurile potrivite și nici prietenii noștri, care spun că ne sunt prieteni, nu mai pot să facă aceste eforturi legale pentru a ne ajuta ca să ducem mai departe un demers dezinteresat”. Realitatea a fost ”moștenită” în urma unor datorii mari, fiind perdanta unor jocuri de afaceri care au dus-o în situația de insolvență, a mai completat acesta.
Presa din România nu a fost organizată corespunzâtor de la început, consideră consultantul politic. ”Chiar și când Clubul Român de Presă se vedea puternic, cu Tatulici, Roșca Stănescu, Cristian Tudor Popescu… nici ei nu au avut motiv și atitudine de a dezvolta sau consolida. Mai mult sau mai puțin erau oameni perfect șantajabili de către vechiul sistem, foști colaboratori ai Securității, vulnerabili în fața unei tentații personale de înavuțire, oameni care nu au dorit niciodată să dezvolte un sistem, ci să-l administreze în interes propriu, iar de la ei până la mogulizarea presei nu a mai fost decât un pas. Când au venit mogulii, răul s-a produs. Sistemul, odată cu venirea lui Băsescu, s-a speriat de posibilitatea ca acești oameni, mogulii presei, să pervertească opinia publică. Adulții ăși fac școala de viață uitându-se la TV, deci e ceva foarte important pentru națiune. Sistemul lui Băsescu, fiind speriat de Voiculescu, Vântu, sau Patriciu nu a găsit altă soluție decât să distrugă Clubul Român de Presă. S-a acționat cu satârul asupra unui domeniu foarte important care putea să negocieze inclusiv aceste măsurători de audiență care să aducă televiziunile și radiourile într-o zonă de profit economic”, a explicat acesta.
Presa va exista, dar în absența capitalului interesat sau înfricoșat va fi o presă extrem de permeabilă pentru ideile altora aplicabile în România, care vor fi idei de profit, este de părere Gușă. ”Hai să nu ne gândim că George Soros sau alte companii multinaționale ar investi în presa românească cu gândul de a face bine românilor. Capitalul național existent într-o țară vrea să facă bine pe termen lung atât lui, cât și cetățenilor care-l deservesc. Capitalul multinațional vine, suge și trimite afară. Nu putem decât să acceptăm că foarte mulți dintre colegii din presă sunt niște flașnete uzate care nu fac altceva decât să intimideze o atitudine constructiv-naționalistă, în sensul bun, compatibilizantă cu restul trendurilor din Europa”, a continuat consultantul politic.
Sursa:stiripesurse