Gemenii Florentin şi Darius Codrea au 32 de ani şi au acceptat să împărtăşească reporterilor “Adevărul” experienţa legată de legătura lor specială.
Florentin trăieşte alături de soţia Alexandra şi copilul Eric în Arad, iar Darius alături de şoţia Claudia şi fiul Sebi, în Timişoara.
Cei doi tineri spun că este o binecuvântare să ai un frate geamăn.
„E mai special decât atunci când ai un frate normal. Sunt legături deosebite între noi. Le-am simţit încă de la început. De exemplu, când eu am avut operaţia de apendicită, fratele meu a făcut şi el exact când s-a împlinit un an de la operaţia mea. Indiferent că suntem separaţi sau nu, am observat că avem anumite nevoi în acelaşi timp. Pot specifica mersul la toaletă. Ni se întâmpla tot timpul când eram acasă şi stăteam în camere diferite să ne întâlnim la toaletă. Aveam nevoi fiziologice în acelaşi timp. Corpul funcţionează la fel. Până pe la vreo 20 de ani am stat mereu împreună şi la şcoală şi peste tot”, spune Darius. Florentin spune că li s-a întamplat recent să-şi aducă amândoi aminte de un lucru pe care l-a trăit doar unul dintre ei şi să nu mai ştie exact care a fost protagonistul principal al întâmplării.
„Dacă Darius e supărat, eu nu pot să fiu fericit. E o chestie ce ţine de o legătură puternică. Ne simţim imediat trăirile. Când e fericit, şi eu sunt şi fel. Atunci când el a plecat în SUA nu am putut să mă odihnesc câteva zile, deoarece avea el acolo probleme cu schimbarea de fus orar. L-am sunat şi i-am spus să se obişnuască mai repede că fac şi eu nopţi albe”, mărturiseşte Florentin Codrea.
Cei doi spun că mereu a fost un avantaj că sunt gemeni şi că seamănă.
„La fete nu am avut aceleaşi gusturi. Cred că acolo o fost o chestie insuflată de bunicul care a spus că noi să nu ne certăm niciodată de la fete sau bani. Şi de acasă când primeam bani ne venea exact aceiaşi sumă. Sunt multe avantaje. De exemplu, mergeam la analize medicale unul pentru altul. Îmi aduc aminte că eram copil, eram sportiv şi eu mi-am făcut o asigurare medicală pentru sportivi, adică dacă îţi rupeai ceva primeai bani. Îmi aduc aminte că şi-a rupt el un picior şi atunci a mers şi a încasat banii pe asigurarea mea. La şcoală, învăţam unul pentru o materie şi celalalt pentru alta. În funcţie de cum ne striga la catalog se ridica cel care a învăţat”, spune Darius. Cei doi au un frate mai mare cu care însă nu au aceiaşi legătură, se vede diferenţa dintre ei. Întodeauna au fost ei doi şi el. Dacă gemenii se înţeleg chiar şi din priviri cu el nu este acelaşi lucru.
Fraţii Codrea spun că pe vremuri lumea îi lua la grămadă: „Pe vremea comunismului, ne luau nu individual, ci ca un grup. Fapt care ne deranja. De exemplu, la şcoală dacă îl scotea pe el la tablă şi nu ştia nici nu se mai uita la mine, spunea că dacă unul nu ştie, la fel va fi şi cu celălalt. Ne deranja acest lucru. A fost o chestie a sistemului. În şcoală, în afară de noi, mai era doar o pereche de gemeni (fete), dar mult mai mari. Am vorbit şi cu ele. Toată lumea te cataloga la fel. Nu făceau diferenţa ca individ. În general profesorii ne tratau aşa”. În rest cei doi spun că nu au avut probleme, de bătăi nu se punea problema că toţi ştiau că sunt doi şi nu se luau de ei. Când erau mici cei doi se îmbrăcau la fel. Nimeni, în afară de mama lor, nu reuşea să-i deosebească, mai ales de la spate.
„Mama era singua care ne deosebea şi de la spate. Tata ne încurca, dacă nu ne vedea faţa. Noi avem şi vocea asemănătoare, însă mama ştie care suntem şi dacă vorbim la telefon. Dacă luam unul altuia telefonul şi ne dăm drept celălalt, tot ne recunoaşte”, spun cei doi.
Ce spune specialistul
Ce spune specialistul Psihoterapeutul, Ramona Pencea, expert psiholog spune că fiecare fiinţă umană este unică, timbrul vocii e unic, amprenta e unică, modul în care resimte şi evaluează situaţiile este unic.
„Gemenii identici au multe puncte comune din punct de vedere psihologic, pe lângă înfăţişare, dar aceste similitudini nu le ştirbeşte unicitatea. Copiii care impart acelaşi uter într-o sarcina nu este obligatoriu să fie gemeni, pot avea zile diferite de naştere. Gemenii îşi formează un limbaj propriu, atât verbal, cât şi non-verbal, numit cryptophasia sau idioglassia, cu ajutorul căruia comunica şi se înţeleg intre ei. Gemenii îşi simt prezenţa din a 14-a săptămână de sarcină, iar din a 18-a săptămână gestatională încep să se joace şi să se atingă între ei mai des decât se ating pe ei însişi, potrivit unui studiu realizat în 2011, de cercetatorii italieni de la Universitatea din Padova”, spune psihoterapeutul.
Aceasta mai afirmă că: „Un fapt des întâlnit la familiile cu gemeni este faptul că relaţia dintre gemeni şi părinţi se formeaza mai greu, deoarece aceştia se au pe ei înşişi, se simt şi se susţin atunci când le este greu sau au nevoie de confirmări: se privesc şi reacţionează în oglindă; atitudinea părinţilor învăţaţi ajută să clădească relaţii sănătoase. Fiecare doreşte să fie văzut şi iubit ca fiind unic, fără comparaţii emise de o gândire iraţională, această dorinţă se naşte în mintea fiecărui geamăn, mai ales la cei identici, de îndată ce conştientizează asemănarea lor. Legătura dintre ei se menţine indiferent de distanţă, ei se simt, pot avea reacţii psiho-somatice, neurovegetative intense când celuilalt ii e rău sau e în pericol. Sunt suflete pereche pe linie fraternă şi au un rol important în viaţa celuilalt”.
Sursă: Adevărul