Miercuri, 26 octombrie 2016, în Sala ”Concordia” a Bibliotecii Județene ”Alexandru D. Xenopol” Arad s-a desfășurat o nouă ediție a proiectului nostru dedicat cărții și formării noastre cultural-umane: ”Cărțile care m-au format.”
Dintre toate întâlnirile avute până acum, aceasta a avut o notă cu totul aparte și merită să semnalăm și să arătăm prin ce s-a distins ea.
Mai întâi pentru că ”actorul”–adică profesorul ce susținea aproape în exclusivitate manifestarea, prin argumentele sale pro carte, a devenit ”actorii” – eleviii.Diferența a fost făcută, de asemenea, de foarte buna pregătire a elevilor în susținerea argumentelor, de atenta alegere a cărții prezentate, de marea diversitate tematică adusă de lecturile spre care s-au orientat elevii și, nu în ultimul rând, de paleta de vârstă a liceenilor prinși în proiect.
Cei zece elevi de la Colegiul Tehnic de Construcții și de Protecția Mediului, coordonați îndeaproape, cu spirit critic, umor și metodă de prof. de limbă română Rodica Oros, au provenit din toți anii școlari, apropiidu-i dorința de-a arăta că plăcerea lecturii n-a pierit, încă.Indiferent de școala căreia îi aparții.
Alegători atenți ai cărților, după criterii personale, cititorii ne-au adus în fața ochilor personaje diverse care i-au cucerit prin complexitatea lor, dar și prin mesajul transmis: dragostea de viață și de semen, onestitate și fidelitate, bobul zăbavă asupra lucrurilor, moartea, etc.
Copii au motivat alegerea cărții cu câte un citat susținător, dovedind maturitate și implicare în alegerea lui, ca și în prezentarea cărții.Pentru convingerea lor în suținerea pledoariei pentru lectură îi amintim aici pe toți : Adelina Vereb, Bogdana Knapik, Cătălina Lingurar, Dan Brașoveanu, Laurențiu Buzilă, Lorena Antal, Iulia Mate, Ioana Betea, Onur Revede și Mihaela Bencsik.Ei au fost însoțiți și de prieteni susținători, un părinte, dar și de colegi din Colegiul Tenologic de Industrie Alimentară- prof. însoțitor: Adriana Bulc.
Felicitări, tuturor!