Festivalul International de Teatru Clasic se afla la jumatatea drumului si continua sa ofere publicului aradean si invitatilor sai sansa descoperirii variatelor formule teatrale, sansa unor intalniri de exceptie, sansa unor intalniri necesare.
La FITCA, in urmatoarele doua zile, regizoarea Ada Lupu Hausvater, trupa SUBCARPATI si scenografa Iuliana Vilsan re-creeaza lumea shakespeariana pe texte remixate de Peca Stefan. Iar directorul de scena Victor Ioan Frunza impreuna cu scenografa Adriana Grand redescopera actualitatea lui Molière.
Azi, 17 noiembrie, in a sasea zi a Festivalului, de la obisnuita ora 19.00 si in aceeasi sala plina de aer proaspat, sarbatoresc, Teatrul National „Mihai Eminescu” Timisoara prezinta HAMLET. Nu unul prafuit, nici unul vocal pentru care adevarul, principiile și exercițiul libertații reduc compromisul și meschinaria la dimensiunea unui varf de spada. Ci un „Hamlet” profund social, remixat de Peca Stefan si inspirat pigmentat de sunetele cu reflexe ancestrale ale artistilor de la Subcarpati. Un spectacol curajos de contemporan, o lume apusa, dar extrem de actuala. Simbolul cultural universal cuprins intr-un text precum HAMLET este revelat de Ada Lupu Hausvater intr-un spectacol fara limitari canonice.
Spectacolul DOMNUL JURDAN certifica valabilitatea universala a structurii „Burghezului gentilom” de Jean-Baptiste Poquelin Molière. Rescrisa dramaturgic de Victor Ioan Frunza si jucata de actorii Teatrului „Regina Maria” din Oradea, piesa se transforma intr-un spectacol al vremurilor noastre. O comedie cu un nou invelis, despre un nepieritor parvenit, pedant care isi decoreaza viata cu aceleasi artificii dar, de aceasta data, in „tendintele” vremii. Directorul de scena semnaleaza aceasta incercare eterna si asidua de a corespunde inaltei societati, insa fara a stirbi spiritul comediei, rasul tonic care indreapta moravuri. Spectacolul este prezentat la Arad Vineri, 18 noiembrie, ora 19.00, la Sala Mare.
Seara de vineri se va sfarsi intr-o cheie muzical-vizuala remarcabila. Un eveniment-happening, unic in Romania – The Tango Orchestra Show, produs de Asociatia Tango Timisoara. O compozitie aparte ce cuprinde tangouri originale compuse de Cári Tibor, interpretate de The Tango Orchestra – Cári Tibor Project si „ilustrate” cu lucrarile pictorului Andrei Medinski. De la ora 22.00, in Sala Studio. Un eveniment exercitiu de eliberare a spiritului de conventiile artei.
„Bucuria e starea de spirit normala a omului” – spunea Cehov. Cu bucurie si cu sufletul deschis va asteptam si in zilele urmatoare la FITCA 22 !