Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, după ce Parlamentul a respins, la finalul lunii decembrie, cererea sa de reexaminare în care solicita excluderea taxei Radio-TV din textul legii, informează News.ro.
După respingerea cererii de reexaminare şi declararea ei ca fiind constituţională, preşedintele era obligat să o promulge în termen maximum 10 zile. Iohannis a promulgat legea exact în ultima zi în care era obligat, legal, să o facă.
Deputaţii au respins, pe 28 decembrie 2016, în şedinţa de plen, cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, cu 174 de voturi pentru respingere, o abţinere şi 85 de voturi împotrivă.
Camera Deputaţilor a fost for decizional la acest proiect.
Printre taxele nefiscale care sunt eliminate de această lege se regăsesc:
– taxele Radio-TV;
În anul 2015, Televiziunea Română a avut venituri din taxa TV în valoare de 334,47 milioane lei, reprezentând circa 75,3 milioane euro.
Veniturile din taxa TV au reprezentat în 2015 circa 66,7% din totalul veniturilor instituției.
La rândul său, Societatea Română de Radio a realizat în 2015 venituri din încasarea taxei radio de 206,7 milioane lei, echivalentul a 46,5 milioane euro. Veniturile din taxă au reprezentat 92,3% din veniturile totale ale Radioului Public.
Prin adoptarea acestei Legi, guvernul Grindeanu va fi obligat să asigure de la bugetul de stat sume care să asigure funcționarea celor două societăți.
– taxa de timbru de mediu pentru autovehicule;
– taxe la Registrul Comerţului;
– taxe consulare şi de cetăţenie;
– taxe pentru cazierul fiscal;
– taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar;
– taxa pentru pierderea sau modificarea actelor;
– taxe extrajudiciare de timbru;
– taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv;
– taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public;
– tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.
Legea adoptată modifică numai puțin de 14 legi printre care Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.
Astfel, românii nu vor mai plăti taxele radio-tv.