Prima țintă a lui Trump va fi Germania, nu China

germania
donald trump.ft0un5dz8v

Intervențiile președintelui chinez Xi Jinping la Forumul Economic Mondial de la Davos au prilejuit un „moment ciudat“, scrie The New York Times, care consideră că liderul chinez i-a dat un sfat voalat președintelui Donald Trump. „Așa cum spune un proverb chinezesc: oamenii cu o istețime măruntă se ocupă de lucruri banale, în timp ce oamenii cu viziuni ample se ocupă de guvernare și instituții.“ Xi Jinping nu a folosit deloc numele viitorului președinte al SUA, însă presa occidentală a prins mesajul Beijingului: Trump ar trebui să se axeze pe lucruri mai profunde decât amenințările comerciale la adresa Chinei făcute în campanie scrie cotidianul.ro

Ulterior, vorbind la sediul ONU din Geneva, Xi Jinping a caracterizat China drept un lider global și a susținut procesul globalizării. „Protecționismul comercial și autoizolarea nu vor aduce beneficii nimănui. Ne vom construi un cerc de prieteni în toată lumea. Ne vom strădui să creăm un model al relațiilor cu Statele Unite, un parteneriat strategic aprofundat și o coordonare cu Rusia, un parteneriat al unității și cooperării cu țările BRICS. China nu va urmări expansiunea, hegemonia sau o sferă de influență“, a spus Xi într-o aluzie la afirmațiile lui Donald Trump privind atacurile cibernetice chineze și, mai cu seamă, la extinderea „fortărețelor Chinei din Marea Chinei de Sud“.

Adevăratul ministru de Externe al Chinei

Poate mai importante decât aceste semnale transmise oficial de la Davos și ONU de președintele Chinei sunt însă contactele dintre Donald Trump și cel care deseori este numit „ministrul de Externe al Chinei“ – patronul companiei Alibaba, Jack Ma. Compania Alibaba este gigantul comerțului electronic la ora actuală, o filieră aproape obligatorie pentru companiile străine care vor să-și croiască o cale spre piața chineză. Donald Trump s-a întâlnit recent cu Jack Ma. Miliardarul Trump s-a arătat impresionat de miliardarul Ma: „Este un extraordinar antreprenor, unul dintre cei mai buni din lume. Iubește Statele Unite și iubește și China. Jack și cu mine vom face lucruri extraordinare“, a asigurat Trump. „A fost o întâlnire productivă. Calea pentru discutarea relației comerciale este deschisă“, a spus Jack Ma. La Davos, Jack Ma a avut cu adevărat un discurs politic: SUA au irosit 14 trilioane de dolari în războaie în ultimii 30 de ani. „Nu alte țări vă fură locurile de muncă, oameni buni. Este strategia voastră. Nu distribuiți banii cum trebuie“, a spus Ma. „China și SUA nu vor porni niciodată un război comercial. Dați-i puțin timp lui Trump. Este un tip descuiat.“

  Corupție la cel mai înalt nivel | Cercul vicios Obama, Biden și Clinton!

Manipularea euro, un „casus belli“

Trump are mai multe motive să pornească un război comercial împotriva Germaniei decât împotriva Chinei, spun analiștii americani. Germania este cea care „fură“ slujbele bine plătite din SUA. Germania este o economie matură care crește continuu, iar SUA aveau, în 2015, un deficit comercial de 74 de miliarde de dolari în raport cu Germania, față de doar 47 de miliarde în 2006. PIB-ul Germaniei este de 4,6% din cel mondial, dar comerțul cu Germania aduce 15% din deficitul comercial al SUA. Un deficit mare este și în relația cu China, însă aceasta este încă o economie în dezvoltare, iar relația economică se poate echilibra pe măsură ce se va dezvolta cererea internă în China. Așa cum China este acuzată că subevaluează yuanul pentru a favoriza exporturile, Germania este acuzată de manipularea monedei – Berlinul se servește de euro (o monedă trasă în jos de economiile mai slabe din UE) pentru a exporta masiv. Marca germană ar fi avut o valoare cu mult mai mare decât euro în acest moment, susțin economiștii americani.

Ultimul atlantist de la Berlin

Precum Xi Jinping de la tribuna de la Davos, guvernanții de la Berlin au ripostat, într-un mod mult mai puțin aluziv, la afirmațiile lui Trump. Dar ca și în cazul Chinei, adevăratele discuții cu miză se poartă în culise. Are însă Germania emisari precum Jack Ma? Rolul de ministru de Externe din umbră îi revine unui birocrat discret de la Berlin, Christoph Heusgen, consilierul principal al Angelei Merkel în materie de politică externă încă din 2005, „ultimul atlantist“ de la Berlin, după cum îl numește publicația Politico. Rămâne însă o întrebare: va putea Heusgen, format la școala războiului rece, să înțeleagă viziunea noului președinte american?

Trump și marea diplomație economică

Întâlnirile discrete ale noului președinte american cu emisarii chinezi oferă mai multe indicii despre relațiile viitoare decât declarațiile de campanie și interviurile oferite presei europene. Vorbele grele aruncate de Trump nu prevestesc un iminent război comercial cu Germania sau China, ci mai degrabă stabilesc noile poziții de negociere. Dacă un asemenea conflict va fi evitat în era Trump, va depinde mai puțin de birocrați și mai mult de Alibaba Holding, de Sinopec, COSCO, Daimler, BMW, ThyssenKrupp sau Deutsche Bank.

Categorie: mandri.ro
Tags: china, Donald Trump, geneva, germania, importante, onu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici