Cele două Camere ale Parlamentului s-au reunit pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură PNL-USR împotriva Cabinetului Grindeanu. Moţiunea va fi susţinută şi de PMP, în timp ce reprezentanţii UDMR au anunţat că se vor abţine de la vot. Matematic, Opoziţia nu are şanse să trântească Guvernul, însă e un bun prilej de a arăta problemele guvernării.
UPDATE Liviu Dragnea, către Băsescu: Domnule preşedinte, numai în România se poate întâmpla să te înjure unul pe timpul tău. Remarca lui Dragnea a venit după ce ce Traian Băsescu a atacat PSD chiar pe minutele alocate parlamentarilor social-democraţi. Cel care i-a alocat minutele a fost chiar Liviu Drganea.
Băsescu: „Şi numai în Românai un ayatolah poate fi un creştin ortodox“.
Tăriceanu: „Eu i-am spus lui Drganea să nu vă ofere timp din timpul lor“
Traian Băsescu: Pentru cei care eventual nu mă cunosc, sunt un om care a fost ministru în cinci guverne, a câştigat de două ori Primăria Capitalei şi v-a fost vreo zece ani preşedinte, al tuturor. Voi face notă discordantă cu toţi vorbitorii. De ce? De la înălţimea experienţei pe care am acumulat-o, nu-mi pot permite demagogia. Subiectull este abuzul în serviciu. De ce un om trebuie băgat în puşcărie pentru că a făcut o eroare? Trebuie recuperat prejudiciul, nu condmanat la puşcărie. Nu e nevoie să faci din actul adminsitrativ o cauză de Cod Penal.
Tăriceanu, către PNL: Când se schimbă preşedinţii, îl menţineţi pe cei care scriu cuvântările? Trebuie să vedeţi toată corupţia. Corupţia instituţiilor de forţă o vedeţi sau nu? Fostul şef operativ al SRI şi-a dat demisia în mijlocul unui scandal imens de corupţie. Procurorul-şef al DNA este şi ea implicta în acest scandal, ca parte a celebrului binom SRI-DNA. Domnul Iohannis refuză să restituie statului sute de mii de lei obţinute din chirie în mod abuziv. Avem un preşedinte al dezbinării.PNL a pierdut alegerile în mod ruşinos pentur că s-a complăcut în această poziţie de victimă care îşi laudă călăul. Românii nu vor politicieni care se fac preş. Prin această moţiune, faceţi jocurile insituţiilor de forţă şi faceţi jocurile USR. Unul câte unul sunteţi scoşi din joc: mărşăluiţi către dispariţie.
Să vă povestesc o istorie cu domnul fost minsitru al Justiţiei: la finele lui 2008, PNL a trebuit să treacă în Opoziţie. Hotărârea a fost ca niciunul din membrii fostului Cabninet să nu mai participe la guvernare. A venit cineva din fostul Cabinet şi mi-a spus că vrea o dergoare. Mi-a spus că „am pornit la drum să refacem Codurile şi vreu să-mi leg numele de acest proiect“. Fostul ministru a devenit minsitru al Justiţiei şi în Cabinetul următor. La noi oamenii nu sunt ataşaţi de valori şi de principii. Ce a ieşit din acest efort: o lucrare monumentală, au ieşit nişte coduri cu care Romînai să se poată lăuda? Nu, au ieşit nişte coduri catastrofale, care transformă România dintr-o ţară democratică într-o republică a procurorilor, unde sunt încălcate drepturile omului.
Kelemen Hunor: Mai există separaţia puterilor în stat sau este doar o ficţiune? Răspunsul meu e cât se poate de clar: în România e din ce în ce mai greu să spui că există stat de drept. Nu doar 31 ianuarie, ci de ani şi ani de zile. Dacă legile votate în Parlament, oare putem vorbi de stat de drept în sensul real al sintagmei? Există instituţii importante care nu acceptă niciun control, dar le place să dicteze decizii politice majore. România, de ani buni, nu este guvernată. Guvern există doar în mod formal. În realitate, dacă vă veţi uita pe execuţia bugetară de anul trecut, nu sunt investiţii, nu există dezvoltare. Nu poate exista stat de drept când Parlamentul este ocolit, când decizile se iau prin OUG. Începând de azi, trebuie să ne hotărâm: vrem separaţia puterilor în stat sau vrem democraţie românească.
UPDATE Nicuşor Dan: Acest Guvern a trecut linia roşie. A trecut limita. Au fost ani în care în România s-au prăduit banii publici. Ceea ce a făcut Guvernul Grindeanu, la 1.00 noaptea, a fost să şteargă întreg efortul din ultimii ani ani. Ştim cu toţii că nu Grindeanu a iniţiat ordonanţa, ci Liviu Dragnea, care are dosar, a pus presiune pe Grideanu. Grindeanu putea să se opună. Nu a făcut-o, a fost laş. A pus interesele României în faţă interesele partidului. Ştim stenograma în care ministrul Justiţiei l-a minţit pe prim-ministru. Şi-a pierdut încrederea. Vi-l închipuiţi pe Grindeanu discutând cu Angela Merkel pe chestiuni de securitate naţională? Nu, şi-a pierdut încrederea. De încredere au nevoie şi băncile şi fondurile. De încredere are nevoie şi Comisia Europeană. Din păcate, acest Guvern şi-a pierdut încredere.
UPDATE Raluca Turcan, preşedintele interimar al PNL: Mă tem că problema e la dumneavoastră. Domnilor preşedinţi, domnule prim-ministru, această moţiune de cenzură e o sancţiune politică la adresa unui comportament inacceptabil în UE. „Noaptea, ca hoţii” a devenit sloganul guvernării. E sloganul unei democraţii originale. O democraţie reinterpretată în cheie infracţională. Singura soluţie e demisia dumneavoastră, a întregului Guvern. Culpa politică rămâne. Trebuie să plătiţi. Dacă aceaţi respect pentru poporul român după ce aţi abrogat ordonanţa de urgenţă care îl salvează pe şeful dumneavoastră de partid.
UPDATE Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Voiam să întreb: când s-a vorbit de Ordonanţa ruşinii, s-a vorbit cumva de Ordonanţa Prună. Am văzut şi eu ca mulţi alţii că nu au fost puse în practică toate deciziile CCR, Cum şi-a permis acel Guvern şi acel ministru să decidă ce să pună în practicşi ce nu. Şi PNL, şi USR, alături de Iohannis, decât de recâştigarea unui biet capital politic. Aţi depus o moţiune ipocrită. Această moţiune nu e decât o notă de subsol la discursul slab şi răutăcios al lui Iohannis.
Nu este prima dată când PSD guvernează în condiţii de ostilitate, Mă gândesc de ce au depus moţiunea: să nu mai mărească PSD salariile, să nu mai mărească pensiile? Ceea ce vreţi să faceţi şi ce vrea preşedintele nu va face din România o ţară mai stabilă şi prosperă. Aveţi grijă ce vă doriţi. Cât credeţi că mai duceţi această bătălie. Pe cine ajută? Acest guvern vrea să guverneze. Întregul nostru program a fost contestat înainte de a fi aplicat.
El cuprinde prevederi prin care companiile româneşti şi cele străine să aibă aceleaşi drepturi. Vrem ca românii să aibă spitale bune, şcoli performante. Moţiunea atacă o problemă în care Guvernul deja s-a repliat. Conflictul a avut loc şi din cauza unei slabe comunicări.
Pentru Codul penal zdrenţuit de decizii ale CCr. Cine îşi asumă? Guvernul care şi-a angajat răspunderea pe un Cod penal în care 100 de articole sunt neconstituţionale. Ceea ce trebuie să face nu e să discutăm de moţiuni de cenzură politicianiste, ci de legislaţie cinstită şi dreaptă.
Am înţeles că dumneavoastră şi preşedintele vreţi să continuaţi campania electorală. E problema dumneavoastră. Noi considerăm că alegerile s-au încheiat şi acum e timpul de guvernare.
UPDATE De la balcoanele Parlamentului se strigă faptul că PNL vrea „poliţia gândirii“
UPDATE Cătălin Predoiu şi Liviu Dragnea au avut un schimb de replici. În ceartă s-a implicat şi Călin Popescu Tăriceanu. Predoiu explică modul cum au fost elaborate Codurile. „Codurile sunt printre puţinele proiecte concretizate în România. Codurile au fost dezbătute în comisii, în Parlament”.
UPDATE Sorin Grindeanu, premierul României: Ieri, în Parlament am aprobat bugetul pe 2017. Vă mulţumesc! Ştiu că nu v-a fost uşor şi apreciez străduinţa dumneavoastră. Avem un buget care aduce prosperitate românilor. Astăzi, avem ocazia să ne vedem din nou. La o lună de la investirea ctualului Guvern. E greu să nu remarc că această moţiune nu-şi mai are obiectul.
Mă aşteptam la o abordare profesionistă a PNL. Dumnealor a găsit de cuvinţă să-l trimită pe Cătălin Predoiu să vitească moţiunea. Vorbim de un ministru care a coordonat Codurile. Acest coduri au fost amendate de CCR prin numeroase decizii. Domnule Predoiu, nu a fost niciodată vorba de ordonanţă pe graţiere. Cred că altcineva din PNL putea să susţină mai bine moţiunea.
Colegii liberali au dat socoteală la alegerile din 11 decembrie. Mă uit la parlamentarii USR care au susţinut demersul. Lipsa de experienţă i-a făcut să se asocieze cu un partid pe care până mai ieri îl criticau cu vehemenţă. Dânşii cred că s-au decis să salveze România prin somn. Astfel, nu ştiu cum poţi dormi în Parlament când se dezbate bugetul. Sper că domnul Nicuşor Dan şi-a făcut temele mai bine.
Aţi auzit discursul preşedintelui României. A reieşit dorinţa arzătoare să pună cât mai degrabă „Guvernul meu”. Avem experienţa unui astfel de executiv pe care istoria îl va reţine ca Guvernul zero.
Acum nici o lună aţi votat în Parlament Guvernul. Doamnelor şi domnilor suntem aici să spunem că ne asumăm integral programul de guvernare. E responsabilitatea noastră să avem uşile deschise către toţi primarii, preşedinţii de CJ, parlamentari, indiferent de culoare politică.
Am mărit bursele studenţilor. Am dat transport gratuit pentru studenţi. Acest lucru deja se vede (aplauze şi râsete).
Am urmărit protestele fiind în sediul Guvernului. Daţi-mi voie să exprim public aprecierea pentru modul în care Jandarmeria şi-a făcut treaba. Oamenii s-au simţit protejaţi şi în siguranţă. Am văzut creativitate prin pancarte, pe Facenook sau în alte părţi. Unele au fost de susţinere, altele negative. Voi accepta orice critică, dacă e făcut în condiţii normale. Nu voi accepta ura revărsată asupra familiei şi copiilor. Mă aşteptam ca ieri discursul preşedintelui să meargă în această direcţie. Avem familii care îşi aruncă cuvinte grele. Nu putem să avem o Românie împărţită. Dialogul trebuie să primeze.
Le mulţumesc instituţiilor media şi a unor lideri de opinie care s-au exprimat echilibrat. Ca premier, îmi doresc să contribui reconcilierea atât de necesară.
O parte însemnată a ţării mi-a transmis că nu identifică binele general în Ordonanţa 13. Nu voi mai accepta nicio iniţiativă de acest gen în Guvern. E nevoie de mai multă dezbatere, de mai mult dialog. cel mai bun lucru pentru dezbatere e aici, în parlament.
Vă promit că de azi Guvernul va fi unul al dialogului şi consultării societăţii. Avem un program de guvernare bun care să nu ne pună să alegem între Justiţie şi salarii, între salarii şi pensii.
Vă rog să aveţi încredere în Guvern, în miniştri şi să respingeţi această moţiune de cenzură. vă mulţumesc.
UPDATE A început dezbaterea moţiunii de cenzură. Liberalul Marcel Vela, secretar al Senatului, este cel care citeşte moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Oarecum paradoxal, moţiunea de cenzură a PNL şi USR abordează mai mult tema graţierii decât pe cea a modificării legislaţiei penale, mai precis a Codului Penal şi a celui de Procedură Penală.
Dezbaterea moţiunii de cenzură va începe la ora 12.00, în plenul reunit, unde Sorin Grindeanu va susţine şi un discurs. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu conţine o serie de critici dure la adresa coaliţiei PSD-ALDE, pe care PNL şi USR o acuză de legalizarea furtului prin adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea.
Liberalii au anunţat că vor vorbi pentru susţinere şi cu „oameni de bună credinţă, care nu doresc salvarea corupţilor prin legi date în Parlament pentru ei“ din UDMR, PSD şi ALDE. Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi „pentru“. PNL, USR şi PMP au, împreună, doar 168 de voturi.
Sursă: Adevarul