Corpul de control al Guvernului a sesizat DNA în 2015 în legătură cu vânzările şi cu retrocedările de case naţionalizate la Timişoara în baza Legii 112/1995, raportul de control consemnând situaţii în care au fost făcute derogări de la prevederile legale pentru ca locuinţele să poată fi vândute anumitor persoane, situaţii în care au fost vândute fără licitaţie, la valoarea de piaţă, scrie news.ro.
Legea 112/1995, care a intrat în vigoare în 1996, le dădea dreptul foştilor proprietari şi moştenitorilor lor să îşi redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru ele. De asemenea, a dat dreptul chiriaşilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriaşi care dovedeau că, la data intrării în vigoare a legii, aveau contracte de închiriere a acelor imobile şi le ocupau la acea dată.
Prima constatare a Corpului de Control a fost aceea că, la încheierea activităţii, Comisia de aplicare a Legii 112 nu a prezentat un raport de activitate, iar reprezentanţii Primăriei nu au făcut o evidenţă certă a modului de soluţionare sau a stadiului dosarelor. În perioada 1996 – 2014, cererile de cumpărare nu au fost analizate de comisie, ci de entităţile care au vândut imobilele.
Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, urmărit penal de DNA într-un dosar de case retrocedate, a spus vineri, că ”ancheta DNA este una firească și total legitimă”.
”Vreau să fiu foarte clar:
1. Ancheta DNA este una firească și total legitimă. Asupra înstrăinării patrimoniului statului și administrațiilor locale, mereu au fost suspiciuni și DNA are chiar datoria de a face lumină. Eu însumi am cerut în 2013 să se facă lumină în această zonă atât de suspectă în percepția publică (vezi documentul din poza 1)
2. Eu nu sunt învinuit de nimic, nimeni nu este învinuit în această etapă a anchetei. Audierea mea a fost făcută în calitate de suspect, dată fiind semnătura mea pe cele două contracte
3. Preocuparea mea pentru legalitate absolută (risc pleonasmul) este dovedită de o mulțime de dispoziții scrise (respectiv note interne) și verbale prin care cer angajaților din aparat să respecte cu strictețe legea
4. În concret, cele două contracte semnate de mine au avut avize de legalitate de la juriști, dar, ulterior vânzării, eu am cerut, în scris, suplimentar deci, să mi se garanteze că vânzarea s-a făcut legal. Și mi s-a garantat! (vezi documentele din pozele 2, 3 și 4)”, a scris edilul, vineri, pe pagina de Facebook scrie antena3.ro
Dosarul are legătură cu vânzarea ilegală a unor imobile ale statului, care ulterior au ajuns în proprietatea clanului Cârpaci, iar prejudiciul ajunge la 40 de milioane de euro.