Elevii de la mai multe instituţii de invăţământ din Arad au sărbătorit Fasching-ul. De exemplu, cei de la Centrul de Limbă Germană Arad „Hansel und Gretel” şi de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” au participat la Fasching (Carnaval), la Molly Malone’s. În cadrul evenimentului a avut loc parada costumelor, iar copiii au cântat şi s-au distrat alături de trupa Cerino.
De asemenea, şi la Grădiniţa P.P Prichindel, s-a desfăşurat sărbătoarea numită „Fasching” (Alungarea iernii). Au participat cei de la secția maghiară (Katalin Varga și Erika Czank) și secţia română (Diana Mihuta Diana şi Ioana Tepelus). Copiii ambelor grupe s-au costumat şi s-au distrat impreună. Ei au interpretat personaje din poveşti: animale, insecte, zâne, vrăjitoare, buburuze, fluturaşi, super eroi,etc.
În cadrul sărbătorii nu au lipsit tradiţiile specifice „Fasching-ului”: boabe de porumb fiert cu zahăr şi gogoşi pufoşi şi gustoşi. La acest carnaval a fost prezentă şi directoarea Paula Măgulean, care împreună cu educatoarele au înmânat diplome copiilor.
Ce este Fasching-ul?
Între frumoasele obiceiuri şi tradiţii ale saşilor se numără şi Fasching-ul (Carnavalul), numit de maghiari Fărşang. Este momentul care anunţă sărbătorile pascale, când toată lumea se distrează şi chefuieşte, pentru că urmează Postul Paştelui. Denumirea de Fasching provine de la vastschang (fastschank), în traducere liberă „ultima băută” (ultima petrecere) înainte de lăsatul postului.
Este o tradiţie veche de secole, înaintea postului catolic şi reformat, până la Miercurea Cenuşii: conform tradiţiei, oamenii se îmbracă urât, se maschează pentru a alunga iarna şi a uita toate cele rele. Cu timpul, locul măştilor hidoase a fost luat de costumaţii care de care mai bine realizate (ca la carnaval – aşadar şi cu personaje frumoase şi cu măşti plăcute) care pun la încercare imaginaţia creatorilor.