Tu știi ce face televizorul tău vechi? Adună praf și elimină plumb! Dacă praful nu te sperie, expunerea la plumb este un pericol real! Protejează-ți sănătatea și mediul în care trăiești! Participă la acțiunea de colectare a deșeurilor electrice și electronice din Mun. Arad, care va avea loc sâmbătă, 1 aprilie 2017. Organizatorii campaniei, Primăria Municipiului Arad și Serviciul Local de Colectare Arad, oferă cetățenilor servicii gratuite de colectare a deșeurilor electrice. Acțiunea are și caracter educativ cu privire la importanța colectării aparatelor electrice vechi sau stricate, fiind susținută de Asociația Română pentru Reciclare – RoRec.
Cum colectăm DEEE?
De pe 1 aprilie,arădeniiau ocazia să scape corect de deșeurile de echipamente electrice și electronice, trimițându-le la reciclare! Iată cum va decurge programul acțiunii de colectare: sâmbătă, 1 aprilie 2017, între orele 10.00-16.00, 6puncte de colectare provizorii îi așteaptă pe cetățeni să aducă aparate electrice și electronice, becuri sau baterii, spre a fi colectate selectiv și trimise la reciclare. Aceste puncte de colectare vor fi amenajate în următoarele locuri din oraș:
- Zona Alfa– în spatele Carrefour,lângă Biserică
- Zona Micalaca–str. Abrud,în spatele blocului nr. 129 sc.C (în spatele pieței Miorița)
- Zona Gării– terenul de lângă Grădinița PP15, str. Avrig
- Zona Vlaicu–Piața Agroalimentară (intrarea hală)
- Calea Timișorii nr. 39– în fața centrului de zi pentru vârstnici.
- Zona Grădiște– în fața Școlii Generale ”Aron Cotruș”, Aleea Romaniței.
Cetățenii care se vor debarasa de aparatele electrice vechi sau stricate în cadrul acestei acțiuni de colectare, vorputea participa la o Tombolă cu Premii, constând în aparate electrice și electrocasnice noi: un cuptor cu microunde digital, 2 polizoare unghiulare, 3 cafetiere,3 mașini de călcat, 3 mixere și 3 mașini de găurit. Tragerea la sorți a câștigătorilor va avea loc luni, 3 aprilie, ora 12.00, pe platoul din Piața Avram Iancu.
Colectarea deşeurilor electrice nu este un proces complicat pentru nimeni, nici pentru cetăţeni, nici pentru persoanele juridice! Serviciul Local de Colectare Arad, prin numărul apelabil gratuit TelVerde 0800 444 800, asigură permanent preluarea gratuită a deșeurilor electrice grele sau voluminoase, direct de la domiciliu, sediu de firmă sau instituţie, prin simpla programare telefonică. Persoanelor juridice li se oferă documentele necesare de casare.
De ce trebuie să colectăm DEEE?
Obișnuința colectării deșeurilor electrice, pe cât ar părea de nouă și greu de adaptat specificului țării noastre, este de fapt un proces cu o lungă istorie în timp, la nivel internațional. Mai exact, anul acesta se împlinesc 41 de ani de la prima lege federală adoptată în 1976 în Statele Unite ale Americii, care reglementa eliminarea deșeurilor electrice. În Europa, prima țară care a dezvoltat și implementat un sistem de colectare și reciclare a deșeurilor electrice a fost Elveția, în 1991. În România, obligativitatea colectării deșeurilor electrice a venit o dată cu aderarea la Uniunea Europeană, respectiv în 2007.
Colectarea deșeurilor electrice și legislația incidentă au ca obiective protecția mediului și a sănătății cetățenilor. Deşeurile electrice au în structura lor componente non-biodegradabile, ce conţin substanţe toxice. Ajunse la groapa de gunoi sau în natură, aceste substanţe poluează solul, aerul şi apa, ne afectează tuturor sănătatea.
Alege să respecți nu doar legislația, ci întreaga comunitate din care faci parte și, mai ales, mediul înconjurător – colectează deșeurile electrice! Fii mereu informat – intră pe www.rorec.ro, www.colecteaza.ro și pe www.facebook.com/asociatiarorec.ro.