Apariţia chipului Patriarhului Daniel pe clopotele pentru Catedrala Neamului este o tradiţie justificată de importanţa gestului făcut de ctitorul spiritual al lăcaşului de cult, potrivit celor spuse de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, pentru News.ro.
“Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este ctitorul spiritual al Catedralei Neamului. Este o tradiţie justificată de importanţa gestului făcut pentru ridicarea noului lăcaş de cult. Nu este un gest de mândrie, aşa cum încearcă să creadă unele persoane. Este o pecete ascunsă la care nu ajunge nicio privire niciodată, ştiind unde sunt montate clopotele”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei în legătură cu turnarea în bronz a chipului Patriarhului, pe exteriorul clopotelor de la Catedrala Neamului.
Vasile Bănescu a mai spus că înscrisurile de pe clopot rămân ca mărturie pentru viitor, aşa cum rămân, în toate biserici, chipurile ctitorilor.
De altfel, în 2008, când au fost schimbate clopotele de la Catedrala Patriarhală, reprezentanţii fabricii de clopote Grassmayr au explicat că este o tradiţie a bisericii creştine să aibă inscripţie cu chipul Întâistătătorului bisericii respective.
“În săptămâna în care am primit comanda de la PF Daniel au mai venit două comenzi: una de la Vatican, cu chipul Papei Benedict al XVI-lea şi alta din Italia, cu chipul Papei Ioan Paul al-II-lea”, spunea, în septembrie 2008, directorul turnătoriei de clopote Grassmayr, din Innsbruck.
Primul dintre cele şase clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului a fost turnat tot la Innsbruck în 11 noiembrie 2016 şi cântăreşte 25 de tone, fiind acordat pe Do diez (gama zero).
Executat din bronz, clopotul are un sunet pur, conferit atât de calitatea materialelor, cât şi de tehnica folosită. Măsurând 3,3 metri înălţime şi 3,3 metri lăţime, clopotul turnat în data de 11 noiembrie este cel mai mare dintre cele şase clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului, precizează Patriarhia.
În 21 aprilie, vor fi turnate celelalte cinci clopotele destinate Catedralei Mântuirii Neamului. Procesul constă în mai multe etape. Aliajul, încălzit la o temperatură de 1.150 de grade Celsius, va fi turnat în forma clopotelor. Urmează apoi răcirea controlată, într-o perioadă mai lungă de timp.
Clopotele turnate la Innsbruck în Austria au o garanţie de 15 ani şi o viaţă apreciată la peste 400 de ani.