Sindicatele din Învăţământ au început strângerea de semnături de la profesori pentru declanşarea unei grevei ce ar urma să aibă loc în plină desfăşurarare a examenului de Bacalaureat şi a Evaluărilor Naţionale. Cadrele didactice sunt nemulţumite de amânarea aplicării Legii salarizării unitare, în cazul lor, majorările salariale promise urmând să fie aplicate în două etape: de la 1 ianuarie şi de la 1 martie 2018, potrivit Ministrului Muncii.
„Oamenii nu mai au încredere că această lege se va mai aplica”, a explicat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu. Sindicaliştii spun că vor anunţa vineri dacă au strâns numărul necesar de semnături pentru declanşarea grevei. „Profesorii au venit cu propunerea de a face grevă, noi nu facem decât să dăm ascultare doleanţelor lor. Vom strânge semnături în perioada 6-9 iunie, iar vineri vom anunţa dacă vom declanşa acţiunea sau nu“ a adăugat Hăncescu.
În sprijnul sindicatelor din Învăţământ a venit şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România. „Susţinem revendicările şi acţiunile revendicative ale Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ considerându-le legitime şi îndreptăţite. Şcoala este singura instituţie în care se poate proiecta un viitor sigur şi prosper pentru tineri“, se arată într-un comunicat emis de instituţie. Şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi s-a pronunţat în favoarea declanşării grevei. „Suntem solidari cu revendicările sindicatelor din învăţământ şi ne exprimăm speranţa că se vor găsi soluţii, astfel încât revendicările personalului din învăţământ să fie satisfăcute de guvernanţi şi să nu afecteze desfăşurarea normală a examenelor naţionale“.
Reprezentanţii elevilor dezaprobă demersul sindicaliştilor din învăţământ de organizare a unui protest de amploare în perioada bacalaureatului, precizând că elevii nu trebuie să fie sacrificaţi, fiind utilizaţi ca mijloc de presiune, ei spunând că nu au nicio vină că Guvernul nu pune în aplicare creşterile salariale promise. „Nu elevii trebuie să răspundă pentru carenţele cu care ne confruntăm la nivelul dialogului dintre partenerii educaţionali şi reprezentanţii administraţiei publice centrale. Este fundamental ca Bacalaureatul să se desfăşoare în contextul prestabilit“, a declarat conducerea de la Consiliul Elevilor. „Nici în anii trecuţi nu au fost oprite examenele pentru că profesorii sunt conştienţi de importanţa desfăşurării examenelor pentru viitorul acestor tineri. Sindicaliştii vor să forţeze mâna guvernului, însă nu vor obţine nimic“, crede Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei EDU CERE
Citeste mai mult: adev.ro/or6ocl