Niciun stat UE nu are impozit pe cifra de afaceri!

impozit

Oamenii de afaceri reacţionează, după măsurile fiscale anunţate joi de noul guvern. Arată disperarea autorităţilor de a acoperi deficitul bugetar şi lipsa colectării de bani în buget, spun acesția. În plus, ei avertizează că impozitarea cifrei de afaceri şi nu a profitului va descuraja investiţiile şi va lovi firmele nou înfiinţate.

Potrivit programului de guvernare al cabinetului Tudose, toate firmele vor plăti trepte de impozitare de 1%, 2% și 3% pe cifra de afaceri, în loc de 16% pe impozitul pe profit, cum este acum. Diferenţa este că, deşi mai mic, impozitul se va aplica tuturor banilor rulaţi de o firmă, nu doar sumelor care îi rămân unui patron după plata taxelor. Efectul? Mai puţini bani pentru investiţii, spun oamenii de afaceri.

„De la a ne simţi ca o ţară care tocmai creştea, era campionul Europei, am ajuns să dăm imaginea unei ţări intrate în panică şi care încearcă să evite o criză a colectării şi a deficitului bugetar”, spune Florin Pogonaru, de la Coaliția pentru Dezvoltarea României.

De exemplu, compania Petrom a plătit anul trecut un impozit pe profit în valoare de 227 de milioane de lei. După aplicarea noului impozit, suma ar putea ajunge chiar şi la 486 de milioane de lei.

 Un alt caz concret este al Medlife, care a dat în 2016 către stat 4,7 milioane de lei impozit pe profit. Noua formulă de taxare va dubla sau chiar tripla această sumă.

Petrom

2016

cifra de afaceri: 16,2 mld. lei

impozit pe profit: 227 mil. ;ei

Dacă s-ar aplica impozit de 2%, ar plăti impozit 324 mil. lei

Dacă s-ar aplica 3%, ar plăti impozit: 486 mil.lei

Medlife

2016

cifra de afaceri: 526 mil. lei

impozit pe profit: 4,7 mil. lei

  George Găman va arbitra partida Poli Timişoara - UTA Bătrâna Doamnă, din prima manşă a barajului de menţinere/promovare în Liga I

Dacă s-ar aplica impozit de 2%, ar plăti impozit 10,5 mil. lei

Dacă s-ar aplica 3%, ar plăti impozit: 15,7 mil. lei

„Au un efect imediat asupra populaţiei, a oamenilor din România. Atrag atenţia cu privire la cursul valutar, la ratingul de ţară care duce la scumpirea creditelor, atrag atenţia la ce s-a întâmplat ieri pe bursă, cu privire la faptul că lipsa investiţiilor va duce la lipsa de locuri de muncă”, spune Dragoș Anastasiu, de la Camera de Comerț Româno-Germană.

„E un impozit de secolul XIX, care arată incapacitatea autorităţilor române de a colecta un impozit modern cum e cel pe profit, aplicat de toate ţările dezvoltate”, arată Angela Roșca, expert financiar.

„În momentul de faţă, niciun stat membru al UE nu practică un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit”, subliniază Daniel Anghel, expert financiar.

Impozitul pe cifra de afaceri are şi susţintori. Consilierul pe probleme economice al preşedintelui Klaus Iohannis a scris încă de acum patru ani despre trecerea de la impozitul pe profit la cel pe cifra de afaceri. Părere pe care şi-o susţine şi acum, dar spune că acest impozit trebuie introdus într-un pachet mai larg de măsuri fiscale şi nu fără calcularea impactului.

,,Propunerile fiscale actuale, pentru că încă nu le putem denumi politici, au venit în cascadă, în absența unei anumite concepții sistemice, fără dezbateri cu partenerii sociali și fără studii de impact riguroase. (…) Trebuie studiată cu mare atenție și evaluată din perspectiva implicaţiilor asupra tuturor sectoarelor economiei”, a explicat pe blog Cosmin Marinescu, consilier prezidențial.

Noul impozit ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018 scrie digi24.ro

 

Categorie: arad
Tags: afaceri, importante, impozit, profit, stat ue

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici