Gangsterii români din Marea Britanie cooperează în prezent cu temutul cartel al drogurilor din Mexic, Sinaloa, românii livrând cocaina venită din America de Sud cu vehicule de mare tonaj către râvnita piaţă engleză, scrie cotidianul britanic The Times, citând surse din National Crime Agency, departamentul responsabil de securitatea internă.
Potrivit National Crime Agency (NCA), gangsterii români au acum capacitatea de a livra săptămânal cantităţi mari de cocaină în Marea Britanie utilizând o reţea de şoferi care lucrează pe vehicule de mare tonaj. Conform agenţiei britanice, grupurile de crimă organizată conduse de români au început să concureze grupări similare formate din englezi, dat fiind că Marea Britanie este una dintre cele mai scumpe şi profitabile pieţe pentru cocaină din lume. “În colaborare cu partenerii internaţionali am identificat o grupare de crimă organizată românească ce are capacitatea de a importa săptămânal cantităţi mari de cocaină în Marea Britanie”, a declarat un purtător de cuvânt al NCA. “Informaţiile noastre indică faptul că gruparea este alimentată de o grupare mexicană afiliată de cartelul Sinaloa”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Transportatorii români de cocaină
În ianuarie, doi fraţi români au fost arestaţi după ce au fost prinşi transportând 23 de kilograme de cocaină, cu o valoare estimată de 1,5 milioane de euro, într-o camionetă. Gabriel şi Constantin Codiţă au fost condamnaţi la opt ani de închisoare, în luna martie. Anul trecut, un alt român, Ioan Buciuţă, de 53 de ani, a fost prins transportând cocaină în valoare de 20 de milioane de euro. Românul lucra ca şofer pe un autobuz şcolar. Pentru cocaina găsită în geanta sa acesta a primit 17 ani de închisoare. NCA nu a furnizat detalii suplimentare despre reţeaua de crimă organizată condusă de români, însă a avertizat că ruta preferată pe care aceştia o folosesc pentru a transporta drogurile de mare risc în Marea Britanie este tunelul care trece sub Canalul Mâecii. Alte rute sunt porturile din Liverpool sau Dover, unde camioanele sunt transportate cu feriboturile. Potrivit investigaţiei The Times, Sinaloa a început încă din 2013 să îşi creeze legături în Europa pentru traficul de droguri, în special cocaină. Investigaţiile autorităţilor britanice au arătat că, pe lângă folosirea reţelelor de crimă organizată din Europa pentru aducerea drogurilor de mare risc, Sinaloa plătea şi agenţii vamali britanici să depoziteze drogurile şi să le distribuie mai departe. Sinaloa este cea mai mare grupare de crimă organizată din America de Sud, controlând mare parte din exportul de cocaină, heroină şi metamfetamină în SUA şi Europa. Confruntările cu gruparea rivală Los Zetas au dus la uciderea a 23.000 de persoane, în Mexic, în 2016 – un bilanţ care depăşeşte numărul de victime din Irak.
Autorităţile britanice estimează că 70% din cocaina adusă în această ţară este capturată la graniţă, însă drogurile care scapă controlului asigură suficient profit cartelurilor scrie jurnalul.ro