Patronul grupului Chocolat, reţinut

13512541728d5728d4

Patronul lanţului de restaurante Chocolat, Tudor Constantinescu, a fost reţinut, alături de alte trei persoane, printre care şi furnizorii softului cu ajutorul căruia el şi alţi patroni de localuri ar fi făcut evaziune, iar alte trei persoane au fost puse sub control judiciar, de procurorii DIICOT.

Patronul lanţului de restaurante Chocolat, Tudor Constantinescu, a fost reţinut, alături de alte trei persoane, printre care şi furnizorii softului cu ajutorul căruia el şi alţi patroni de localuri ar fi făcut evaziune, iar alte cinci persoane au fost puse sub control judiciar, de procurorii DIICOT.

Patronul Chocolat, suspectat că, alături de alţi patroni de localuri a făcut evaziune prin gestiune contabilă dublă, cu ajutorul unui program informatic, a fost reţinut vineri dimineaţă de procurori. Alături de el, au fost reţinuţi Mihail Moroşan şi Cristian Cucona, asociaţi la societatea Solutions Center S.R.L. din Constanţa, care a furnizat programul, şi Maria Mihaela Cartas, contabila şefă la Chocolat, au declarat  surse judiciare.

Procurorii au dispus măsura controlului judiciar faţă de: Iuliana Vespe, casieră, Cezarian Romeo Pufu, director de laborator, Mihai Samson, manager de control şi asociat cu Tudor Constantinescu pe unele firme, Cristina Pismaac, contabilul firmelor, Alex Cristian Nistor, manager Chocolat Dorobanţi, au precizat sursele citate. Acuzaţiile DIICOT Patronul Chocolat ar fi folosit un soft pentru casele de marcat prin care una plătea clientul, alta vedea statul. După gratii a ajuns şi cel care a creat acest soft. Proprietarul Chocolat, Tudor Constantinescu, a transmis mai multe precizări în legătură cu ştirile referitoare la percheziţia DIICOT în locaţiile grupului Chocolat. „Mulţumesc tuturor colaboratorilor şi clienţilor Chocolat, pe care vreau să îi asigur de profesionalismul, corectitudinea şi transparenţa care au stat întotdeauna la baza afacerii pe care am construit-o în ultimii 9 ani. În această perioadă, Chocolat a crescut, prin munca cinstită a unor oameni extraordinari şi devotaţi şi prin multă creativitate, de la un restaurant şi 7 angajaţi, la o echipă de peste 170 de oameni, în 6 locaţii din Bucureşti”,a spus Tudor Constantinescu.

Tineri, celebri şi bogaţi. Aşa sunt consideraţi Tudor Mihai Constantinescu, Daniel Caramihai şi fraţii Mihai şi Liviu Popescu, vizaţi acum de o anchetă a procurorilor DIICOT pentru posibile fapte de evaziune fiscală. Aceştia conduc unele dintre cele mai cunoscute cluburi din România, precum Fratelli, Le Club Herestrău sau Biutiful. În atenţia anchetatorilor sunt şi restaurantele Trattoria Il Calcio, deţinute de preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal Gino Iorgulescu şi Cosmin Olăroiu, antrenor al echipei de fotbal Al Ahli din Emiratele Arabe Unite.

Inedit este însă modul în care aceştia ar fi furat statul. De la jurat, la anchetat Capii reţelei, potrivit anchetatorilor, ar fi Tudor Mihai Constantinescu, cunoscut de pe micile ecrane ca jurat al emisiunii Top Chef, şi cetăţeanul francez Jean Phillppe Pierre Luc Guilbert-Lassange. Pe lângă dosarul care îi vizează cei doi mai au în comun societăţile comerciale Choco Ateneu SRL, Choco Moşilor SRL, Coza Nostra Art SRL , Theobroma Consult SRL şi Theoprod Art SRL. „Mă fugăreşte microbul, pasiunea pentru ceea ce fac. Mi-am dorit mereu să fac asta, dar a crescut atât de mult încât uneori parcă mă depăşeşte şi pe mine“, declara Tudor Constantinescu într-un interviu, în urmă cu doar două zile. Cu siguranţă, juratul de la Top Chef nu s-a referit la activităţile pentru care acum este luat la bani mărunţi de procurori.

Procurorii au făcut, joi dimineaţă, nu mai puţin de 43 de percheziţii la localurile unde s-ar fi făcut evaziune şi au pus în executare 112 mandate de aducere. Printre cei care trebuie să dea explicaţii în faţa procurorilor se numără Guilbert Lassange Jean Philippe Pierre Luc, Tudor Mihai Constantinescu, Daniel Caramihai, fraţii Liviu şi Mihai Popescu, Silviu Florentin Talpău, Mihai Moroşan, Cristian Cucona şi Călin Mugur Stancu. Cu toţii sunt suspectaţi de evaziune fiscală, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la fraudă informatică, toate în formă continuată. Prejudiciul este estimat provizoriu la 500.000 euro, însă, după finalizarea cercetărilor, este foarte posibil să depăşească suma de un milion de euro. Softul-minune Concret, evazioniştii ar fi folosit un program informatic ce permitea dublă contabilitate pentru diminuarea bazei de impozitare. Mai exact, acest program de contabilitate constă în existenţa a două registre de evidenţă contabila de acelaşi tip, referitoare la aceleaşi bunuri şi valori: unul reflectă realitatea economică şi financiară a contribuabilului şi unul falsificat, în care sunt înregistrate date şi operaţiuni ce relevă venituri inferioare celor reale pentru produsele livrate şi banii încasaţi. Accesul la programul care măsluia datele din contabilitate era restricţionat, putând fi accesat cu ajutorul unui card aflat doar în posesia casierelor de la punctele de lucru ale societăţilor. Cardul permitea accesul în memoria fiscală a casei de marcat şi efectuarea unor operaţiuni de împărţire a produselor proprii, neîmbuteliate (produse zaharoase şi de patiserie) care înregistrează o pondere mai mare în venituri şi nu sunt fiscalizate, au precizat sursele judiciare. Este vorba produse de patiserie obţinute la laboratorul lanţului de cofetării „Chocolat“, situat în cartierul Militari, pe strada Valea Lungă.

  Regizorul român, Cristian Mungiu, invitat să facă parte din Academia care acordă Oscarurile

Tudor Constantinescu: „Îmi voi dovedi nevinovăţia“ După ce procurorii i-au luat localurile la bani mărinţi, Tudor Constantinescu şi-a făcut publică poziţia faţă de anchetă. „Voi colabora cu autorităţile pe perioada anchetei pentru a-mi demonstra nevinovăţia. Îmi cer iertare clienţilor pentru expunerea la situaţia creată şi vă garantez că Chocolat va continua să se ridice la înălţimea aşteptărilor şi va mentine aceleaşi standarde ridicate în ceea ce priveşte produsele şi serviciile oferite“, a precizat Tudor Constantinescu. Programul de contabilitate, făcut de o firmă din Constanţa Anchetatorii au porrnit pe urmele softului-minune şi au ajuns la o firmă din Constanţa. SC Solutions Center SRL, este firma care, în 2006, a furnizat cofetăriilor Chocolat programul informativ care păcăleşte legea. Cristian Cucona şi Mihail Moroşan sunt patronii firmei de soft, ambii fiind aduşi cu mandat în faţa procurorilor. Anchetatorii susţin că artizanii programului informatic de contabilitate au comercializat şi pus la dispoziţie acest program, cu bună-ştiinţă, şi altor societăţi comerciale din piaţă, în aceleaşi scop al fraudării bugetului de stat. Firma din Constanţa este cunoscută pe piaţă, având numai clienţi unul şi unul: Stejarii Country Club, Vox Maris, Ana Hotels etc. „Solutions Center este o companie care a evoluat ascendent pe parcursul a zece ani, ajungând în primele trei locuri în Topul firmelor din România, pentru activitatea sa comercială în domeniul Cercetare-Dezvoltare şi High-Tech din anii 2011 si 2012”, se precizează pe site-ul companiei. Cine este Tudor Constantinescu Tudor Constantinescu (39 de ani) controlează împreună cu francezul Jean Phillppe Pierre Luc Guilbert-Lassange companiile Choco Ateneu, Choco Moşilor, Cozanostra Art, Theobroma Consult şi Theoprod Art, prin care operează mai multe localuri din Bucureşti.

Afacerea-emblemă a lui Constantinescu este reţeaua de boutique restaurante Chocolat, care are în prezent opt unităţi, toate în Bucureşti. Primul restaurant Chocolat l-a deschis în 2006, în Centrul Vechi al Capitalei, în anul în care a cumpărat şi programul informatic de contabilitate cu dublă gestiune, după cum susţin surse judiciare citate de Mediafax. În 2011 a deschis restaurantul Chocolat din cartierul Dorobanţi, una dintre cele mai exclusiviste zone din Bucureşti, aşa că încasările de aici au fost pe măsură. De asemenea, Constantinescu are un laborator de cofetărie în cartierul Militari, acolo unde chiar el ăşi aduce aportul. Cele cinci companii controlate de Constantinescu şi Guilbert-Lassange au generat anul trecut afaceri cumulate de peste 14 milioane de lei (3,15 milioane de euro), cu numai 106 angajaţi. În timp ce trei firme (Choco Moşilor, Cozanostra Art şi TheobromaConsult) i-au adus anul trecut un profit de 715.000 de lei, altele două (Choco Ateneu şi Theoprod Art) i-au generat o pierdere de aproape 500.000 de lei.

Datoriile totale ale firmelor lui Constantinescu depăşeau 6 milioane de lei la sfârşitul lui 2014.  „Mă trezesc şi plâng de frumuseţea vieţii antreprenoriale“ Tudor Constantinescu s-a mutat la vârsta de 14 ani în Belgia şi a urmat cursurile Institutului de Studiu şi Cercetare în domeniul Industriei Alimentare din Bruxelles, potrivit unui interviu acordat recent publicaţiei „Ziarul Financiar“ pentru suplimentul „După Afaceri Premium“. După nouă ani petrecuţi în Belgia, a lucrat în alte ţări din Europa, dar şi în Statele Unite ale Americii, iar în 2004 s-a întors în România. În acelaşi interviu, publicat miercuri de „Ziarul Financiar“, Constantinescu spune că în ultimele şase luni a avut 31 de controale, parcă menită să-i distrugă afacerea. „90% din timpul meu este investit în această afacere. Am ajuns să dorm precum copiii. Mă trezesc din trei în trei ore şi plâng de frumuseţea vieţii antreprenoriale. În ultimele şase luni am avut 31 de controale. Asta este frustrarea mea. Parcă vor să te distrugă, în loc să te ridice“, spune Tudor Constantinescu. Proprietarul Chocolat mai spune că „mi-am dorit mereu să fac asta, dar a crescut atât de mult încât uneori parcă mă depăşeşte şi pe mine“. Cofetarul vedetă TV Tudor Constantinescu nu este genul de om de afaceri discret. A fost jurat la emisiunea „Top Chef“, care s-a difuzat în două sezoane la Antena 1, iar „TV Mania“ îl anunţa la începutul acestei luni ca fiind jurat în „Bake Off România“, vitorul cooking show de la Pro TV, dedicat deserturilor, ce urmează a fi lansat în primăvara viitoare. Filmările pentru această emisiune au început din luna septembrie. Mai mult, „TV Mania“ i-a alocat spaţiul de pe prima pagină a revistei, în numărul de la începutul acestei luni.

sursa adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici