Clădirea în care funcționa azilul nu avea autorizația necesară pentru securitate la incendii, au anunțat reprezentanții ISU.
Inițial, a fost vorba despre o locuință, construită în 2002, pentru care nu era nevoie de autorizație specială. Ulterior, în 2009, s-a dat un aviz de securitate de incendiu pentru a transforma destinația imobilului din locuință în pensiune-hostel. După terminarea lucrărilor, era necesară o nouă autorizație, care nu a mai fost solicitată. În prezent, clădirea funcționa ca azil de bătrân, or imobilele care funcționează ca centre de îngrijire a sănătății au nevoie de autorizații speciale de securitate la incendiu. Beneficiarii clădirii nu făcut însă demersuri în acest sens, așa cum ar fi trebuit.
Trei ore s-au luptat cei aproximativ 50 de salvatori cu flăcările, ajutaţi de 10 maşini. Poliţiştii şi procurorii au deschis un dosar penal și au început ancheta. Autorităţile verifică şi documentaţia căminului privat. Administratorii azilului au fost chemaţi deja la audieri la Poliţia Capitalei.
Alarma s-a dat la şase minute după ora 6 dimineaţa. Flăcările puternice au cuprins cu repeziciune clădirea cu două etaje și mansardă în care funcţiona căminul de bătrâni Sole.
Primele echipaje au solicitat întăriri, aşa că, în următoarele zeci de minute, străduţele din zonă au fost complet blocate de autospecialele de la Pompieri şi SMURD.
„Spaţiul de acces a creat probleme, străduţa care este şi înfundată, şi alimentarea cu apă a autospecialelor încercăm să o facem din râul Dâmboviţa, dar tehnica mai creează şi vidul coloanei de apă”, a declarat Flaviu Chiscop, inspector-șef la ISU București.
Norocul pompierilor în această misiune a fost că imobilul este aproape de râul Dâmboviţa. Trei autospeciale au fost conectate direct la râu. Au luat apa de aici şi au dus-o în două direcţii – către zona din spate, dar şi către zona din faţă a clădirii cuprinse de flăcări.
32 de persoane au fost evacuate din clădire, dintre care peste jumătate pacienţi.
„Sunt 20 de persoane care au fost îngrijite, fiind un azil de bătrâni. 19 au fost salvate de echipele pompierilor şi au fost transportate de SMURD și de Ambulanță la spitale. O persoană, din păcate, o declarăm decedată”, a anunțat Raed Arafat, ședul DSU, în jurul orei 7:30.
Incendiul a fost stins abia în jurul orei 9:00. Autorităţile au activat planul roşu de intervenţie.
Trebuie spus că majoritatea erau persoane care erau imobilizate la pat, iar acesta a fost şi motivul pentru care au fost şi transportate la spital.
Flăcările au cuprins o altă clădire, vecină, dar şi un service auto, în care erau depozitate cantităţi mari de anvelope.
Fumul a fost extrem de dens, iar pompierii au trimis deja mesaje către locuitorii aflaţi în imediata apropiere să închidă ferestrele, pentru că fumul era extrem de înecăcios.
Autorităţile locale caută soluţii pentru cazarea bătrânilor, dar şi a celor afectaţi de extinderea flăcărilor.
„Este un centru privat, noi încercăm să îi ajutăm, vor trebui să intre în centrele noastre de bătrâni, iar la vecini vorbim de un service, vedem ce va fi acolo, cei cu casa de lângă, să vedem cum să le asigurăm o masă caldă, un acoperiş deasupra capului”, a declarat la Digi24 Honoriu Circa, manager al Sectorului 3 scrie digi24.ro