Reprezentanţii Centrului De Informare şi Promovare Turistică Tauţ au început să facă cunoascute anumite zone din judeţ care pot fi vizitate.
CABANA DEBELAGORA (DEBELA GORA) este un obiectiv care poate fi vizitat, deşi se află în paragină.
„Cabana a fost construita si predata in circuitul turistic la data de 10.10.1937, deorece la inceput de an 1937 s-a ajuns la concluzia ca in creasta Muntilor Zarandului este necesara si utila o cabana. Zona aleasa a fost in cea a Nadasului si in preajma varfului DEBELA GORA, cei care s-au incumetat a ridica constructia fiind cei din personalul atelierelor C.F.R din Arad, care aveau “Asociatia culturala, sportiva si ajutorare” Arad (A.C.S.A.), asociatie condusa la acele vremuri de inginerii Toma Serbanescu si Virgil Botis.
Este asezata in Creasta Principala a Muntilor Zarandului in apropierea virfului sinonim, la altitudinea de 483 m, la intilnirea mai multor marcaje turistice.
Cabana Debelagora a devenit foarte populara, deoarece accesul pana la ea se putea/se poate face dinspre partea sudica si valea Muresului, de la halta Nadas si din gara Conop sau Barzava; ori din parea nordica de la lacul Taut sau localitatea Nadas.
Cabana dispunea de 20-25 locuri de cazare, in trei camere situate la parter si in cele trei camere situate la etaj. La cabana se putea manca bine deoarece exista o bucatarie si sala de mese, chiar gaseai PEPSI COLA inca inainte 1989. Un fapt inedit este ca se gasea de cumparat paine (pita) proaspata, facuta in cuptorul din spatele cabanei. Deoarece cabana a devenit din ce in ce mai populara in randul turistilor, in vecinatatea ei s-au construit doua anexe, casute cu 1 etaj, unde se puteau caza aproximativ 10-14 persoane in fiecare anexa. In poiana din fata cabanei exista posibilitatea camparii la cort, un mic teren de sport si mai era amenajat o zona pentru gratar.
In prezent, nu se cunoaste exact situatia juridica a terenului si constructiei, insa cert este ca trecerea timpului si-a pus amprenta, mult-iubita cabana de altadata fiind acum aproape o ruina, existand doar “cabana” principala, care doar intr-o camera de la parter poate adapostii persoane in conditii de refugiu. Bucataria si sala de mese, cuptorul pentru paine sunt distruse in totalitate. Din cele doua anexe, una este daramata complect iar cealalta a deveint salas pentru animale.
Va invit si va incurajez sa faceti o drumetie pe minunatele meleaguri ale zonei de vest a Muntilor Zarandului, propunadu-va cateva trasee turistice care includ ca punct de traseu si Cabana Debelagora, acestea fiind MARCATE SI OMOLOGATE de catre Serviciul Public Judeţean Salvamont – Salvaspeo Arad, promitandu-va ca peisajele oferite va vor ramane intiparite adanc pe suflet, indemnandu-va a va reintoare cu drag:
Varful Capra-Varful Fantana Rece-Varful Highis-Varful Debelagora-Varful Piatra Pacurarului-Varful Drocea-Culoarul Capruta-Gurahont.
-marcaj banda rosie, lungime traseu cca. 68 km, durata 23-25 ore, diferenta de nivel cca. 1000 m.
Conop-Creasta Conopului-Varful Debelagora-Cabana Debelagora
-marcaj triunghi albastru, lungime traseu cca. 9 km, durata 3-4 ore, diferenta de nivel de cca. 410 m.
Halta Nadas-Valea Nadasului-Cabana Debelagora-Salasele Nadasului-Nadas-Barajul Taut.
-marcaj banda galbena, lungime traseu aprox. 23 km, durata 7-8 ore, diferenta de nivel de aprox. 520 m.
Halta Nadas-Creasta Nadasului-Cabana Debelagora.
-marcaj cruce albastra, distanta aprox. 8 km, durata 3 ore, diferenta de nivel de cca. 310 m”, descriu cei de la centru.
4 comentarii. Leave new
Cum de-a fost lasata sa ajunga in halul acesta stiut fiind faptul ca jud. Arad chiar nu are trasee montane ! A cui este acum ? Cum putem afla ? Cabana poate fi salvata !!! Trebuie doar sa iesim din letargie !!
Corect, Corina! Haide iesi din letargie si treci la treaba,vin si eu sa pun umarul! ce zici,te bagi?
O perioada destul de lunga (anii 70-80) a fost pus la punct si administrat de fostul Combinat Chimic din Arad ! A murit Combinatul a murit si Debelagora ! Pacat ca a ajuns ca toata tara !!
Bună ziua,preluată de una din primăriile din apropiere ,cu minime investiții ar redeveni o bijuterie sau de către Min .Învățământului pt tabără școlară ar fi minunat însă că și toate cele în țară slabe speranțe